Susah berak

Saya skrg pregnant 15 week 3 days mcm tu. Tapi lately ni saya rasa susah betul nak berak😭 Kadang dia ada rasa nk berak tapi bila teran dia tk nak keluar. Ada tips tk utk bg senang berak? Normal ke mcm ni? Sy rasa tersiksa sangat sbb nak je rasa berak tapi x keluar

8 Balas

Sama lah. Husband suruh korek je taik tu pakai tangan. Bagi keluar sbb kadang2 dia dah kat hujung tp xnak keluar. Kalau tggu sejam dalam toilet pun xsettle lagi. Last week sy ada tgok vid sitijamumall tu dia bg tips senang nak beranak tp ada yg komen utk sembelit pun boleh. Sy try dah and memang berjaya. Sis boleh search vid tu kat tiktok.

sis saya pun sama.. saya terpaksa masuk kan air dalam lubang dubur utk bagi lawas.. tak tahu la selamat ke tidak next week nak tanya nurse.. risau jugak selalu buat mcmtu akan ada infection or bahaya lain.. nak makan buah selalu buah pun agak mahal.. bila ada buah alhamdulillah senang membuang.. tapi bukan tiap hari ada 🥲

sama awak. lepas misi tukar ubat folic acid ke obimin saya susah nk berak. lama dlm toilet tp kalau dh kluar puas nyaa ya Allah. tp tu laa staff farmasi bgitau kene minum air bebnyak. makan buah2 .. sayur sayur. tp sebb kurang amik semua lah saya susah membuang.

Sy sejak nurse tukarkan folic acid kepada obimin, susah jugak nak membuang. Tapi sy selalu makan buah naga utk lawaskan pembuangan. Setiap minggu atleast sebiji la kene makan. Lagipun buah naga sangat bagus utk hb mommy. Cuba la try nanti 😊

Mkn buah naga sis, elok utk sembelit.. Sy sejak mkn obimin sembelit jugak tp xteruk.. Kalau mkn zincofer mmg teruk sembelit tu.. Sy mkn jmbu batu,kdg2 mkn buah naga.. Amalkn mkn sayuran berdaun hijau..InshaAllah

sama sis, sy dah 18w5d ni haaa tetiba susah berak. 3hari x berak perut pun x selesa, terpaksa teran juga lepas dah keluar sikit sis tarikh nafas lepastu hembus laju2 sambil tu teran mesti keluar 😂

Saya misi bagi ubat zincofer tu...tapi xboleh..sembelit ubat zincofer..saya pm tukar ke ubat yg dlu yg 4jenis..Alhamdulilah ok dh

cuba ambil supplement dari kalsium..in shaa Allah membantu lembutkan najis, dan kurangkan sembelit