5 weeks

Salam semua. Sy bru hamil 5 minggu, cek guna clear blue... perlu ke sy pergi scan dan buka buku pink atau kena tggu dlu? Lagi satu, skrg ni sy dh kena mula minum susu ke? Susu apa yg sesuai? TQ semua.

13 Balas

Sis p klinil kesihatan gov.. P pskit luar ckp nak buat confirmation prgnant. Bwk skli urine test aritu.. Pstu nt dah dpt pengesahan sis bleh p KKIA ckp nak book date buka buku pink.. Tnjuk surat refer dr doc yg pengesahan prgnant tu.. P book awal xpe sbb klinik nt full book lmbt plk nak p appointment..

Mcm i, 5 mggu cm you da g klinik terus buat buku. Boleh aje buat awal2. N klau nak minum susu, try anmum. Alhamdulillah knyg la susu tu. & bertenaga. Mcm i wktu tdr takminum. Sbb asek nk buang air. So, u bole mnum waktu nk g kerja. Alhamdulillah sgt membantu. U akan ada tenaga.

Boleh je pergi scan tapi usually doc akan advice scan in two weeks lg. Dah boleh start ambil acid folic tanpa skip. Buku pink seeloknya call dlu tanya, if dorg susah angkat phone boleh pergi walk in and set date appointment. Kalau ada luck boleh bukak terus buku.

dah boleh start minum susu,folid acid dan dah boleh buka buku pink tp depends pd kk ada yg boleh buka awal ,mcm saya 4w dah tahu preggy doc suruh buka terus takut ada apa2 komplikasi.

Wasalam. Better sis tunggu 8or 9 minggu time tuh dh nampak baby. Saya masa scan 5 minggu nampak rahim menebal je. Baby tak nampak pun. Susu apa apa pun boleh sis

Scan time buka buku...8minggu ke ats...5minggu bby kecik lg...klau scan xnmpk nnty sis yg ssah hati...bukak buku 8mggu nnty misi akn bg tarikh untk scan..

Boleh je.. Tapi akk scan masa 9week.. Pastu balik terus buat buku pink.. Susu penting.. Pregnant ke tak.. Kita mmang minum susu dik.. ☺️

8 minggu baru buat buku pink,,, tp sebelum tu check dulu dekat Dr guna urin sah pregnant baru buat buku pink

Klu kkia kt tmpt sy kena bukak buku pink sblm 12 mggu..dh siap2 tampal kt depan pintu masuk..😅

Sy bru jew brprgi scan 14/3 10week...minggu nie bru nk pi buka buku pink...