Buka buku pink

Hi mommies, sy baru 5 weeks pregnant. Dh boleh buka buku pink ke kat kk? Atau kena tunggu berapa weeks baru dapat buka buku pink? #firstmom #firstpreganancy

18 Balas

Sy cek upt double line masa 5w. Bila contact nurse dekat kk, nurse bg tarikh appointment suruh dtg bukak buku pink bila dah 8w. Nanti dtg terus scan n minum air gula sebab ni anak kedua. Sis boleh contact nurse kk berhampiran dulu utk confirm kan 😊

8w to 12w. lagi 3mgu pg scan dkt klinik swasta dlu. sampai nampak kantung bby n heartbeat. lps tu bru buat appointment dkt kk. kalau x nmpk kena repeat scan balik, sbb nanti dorg nak tgk gmbr scan tu.

Sy 5week 1st scan. Nampak kantung. 8 week scan Lg kat swasta dah dengar heartbeat. Pastu call kk Tanya bila boleh buka buku pink. Kk bg date untuk dtng buka buku pink. Masa tu dalam 11week ++. Bawa semua gambar scan swasta & doct dia nak.

saya call kk dulu utk buat appointment.. nurse tanya last period bila lepastu nurse akan bagi date utk datang ke kk untuk buka buku... tp sebelum tu sis boleh pergi klinik swasta buat scan pengesahan pregnant..

Kalau ade prnah keguguran blh je call kk tanya mungkin blh buka awal. Biasanya saya lepas scan swasta nnpak denyutan jantung baby dah baru pg kk amik appointment. Sbab kebanyakan kk nak gambar scan dari swasta

mcm saya x tahu saya hamil tiba² dmm ..pagi check upt double line terus g kk ..g kk jumpa doktor tgk hamil 5 minggu tekann darah naik mndadak ..doktor call klinik desa yg dkt suruh buka pink..

saya call kk utk tanya bila boleh bukak buku pink. 12 week dh boleh bukak buku pink. kk akan bagi tarikh utk bukak buku pink. make sure kk tu cover area rumah sis 😄

Seeloknya buka buku pink ni antara 8-12w. Call la kk terdekat utk buat appointment atau blh walk in dan tanya kk dokumen apa yg depa perlukan

utk saya Dr tunggu smpai week 12 sbb ada mslh bleeding at the beginning.. Dr kata normal cases week 8 da bole buka buku pink

awal lagi tu sis. call kk dulu utk dptkan tarikh appointment. biasanya kk akn bgi tarikh nanti kita dh 8 weeks ke atas