Suami dari neraka

Salam semua. Sekadar nak meluahkan. Kenapa sesetengah lelaki ni dia tak sedar yang anak ni tanggungjawab bersama. Bukan hanya isteri yang kene buat segalanya. Anak saya baru berusia 2 bulan lebih sekarang. Anak saya mmg taknak dekat ayah dia. Ayah dia pegang mmg akan menangis terus. So memang saya la yang kene tenangkan anak selalu 24jam. Sebab husband saya mmg tak pandai nk tenangkan anak. So saya ni tak dapat nk buat kerja lain. Nk makan pun tak sempat mandi pun tak sempat. Bila anak tidur je saya boleh buat tu pun cepat cepat before dia bangun. Suami saya tu dia nak je jaga anak tolong dukung anak semua. Tapi memang ank menangis tak suka dengan ayah dia. So saya ni sebagai mak mmg tak sampai hati biarkan ank duduk dengan ayah dia menangis teruk mcm tu sekali. So saya terpaksa la korbankan makan apa semua untuk pujuk anak saya walaupun penat mcm mana pun. Yang saya paling terkilan dengan suami saya, anak tengah menangis masa tu saya tengah makan terpaksa hold makan untuk tenangkan anak. Pastu berjaya tenangkan anak sambil riba anak. Saya nk jemur pakaian anak sambil riba anak. Husband saya duk main phone while saya yang depan mata dia ni tengah riba anak sebelah tangan sebelah lagi duk jemur pakaian anak. Pastu saya panggil husband saya untuk tolong hulurkan baju anak dekat saya untuk jemur sebab baju kat lantai so saya tak boleh nk duduk bangun sangat sebab tangan sebelah tgn dukung anak. Saya expect husband akan tolong saya dengan cakap “takpelah biar saya tolong jemur baju anak” tak ye kawan kawan. Laki saya betol betol hulurkan baju satu per satu dekat saya untuk saya gantungkan dengan tempat jemur baju. Padahal jemuran tu depan mata saya je boleh je dia tolongkan gantungkan sekali tapi tak yeee dia mmg betul betul hulurkan baju je. Saya rasa kejam betol dpt suami mcm ni. Pastu saya bagitahu dia “awk mmg tak kesian kat saya kan dengan tangan tengah dukung anak” suami saya cakap saya yg tak kesian dekat dia😂😂 gila betol sedangkan malam malam saya jaga anak sorang sorang dia sedap tidur. Pastu dia boleh ckp mcm tu. betol la kan bila kita duduk rumah je orang selalu angap kita tak penat padahal jaga anak ni la paling penat. Tolong la bagi saya kata kata semangat. Saya kalau boleh biarlah laki saya keluar pergi kerja tak yah balik sebab takde beza pun lagi menyusahkan saya. Saya lagi suka bila dia takde kat rumah takde la anak menangis sebab dia suke buat ank menangis dia mmg nak bermain dgn anak tapi cara dia tu kasar. Entah la saya kadang rasa benci betol dengan suami sendiri.

2 Balas

cerita dia mcm ni sis. kaum lelaki ni boleh dikatakan tiada common sense. bkn mcm kita org perempuan. sis kalau ada benda nak suruh suami sis buat,cakap direct to the point. kalau minta tolong cuci kain,terus direct bagitau. jgn minta suami faham,sbb lelaki ni kebanyakan susah nak faham kehendak org perempuan. mcm sy,kalau sy penat,sy ckp dgn suami minta tolong cuci kain dan sidai sekali. mcm tu juga bila nak cuci pinggan. cakap terus terang. sy ni bukan la lama sgt jd isteri,baru kahwin hampir 10 tahun. dah faham sgt perangai suami sendiri mcm mana. sis cuba ckp dgn suami sis terus terang bila nak minta dia buat sesuatu,jgn berkias-kias.

1y ago

mmg takda common sense la tu. nk cmne lg. lepasni ckp je suruh apa2. tak payah selindung2. tp sis pun bg je la suami jaga anak tu. mula2 mmg la nangis tp lama2 mesti ok. kalau sis dgr nangis je terus amek baby tu balik, baby mmg la taknak dgn org lain selain sis. lepastu sis penat sis emo sorang2. kena percaya suami sis pun boleh jaga anak tu. pandai la dia tenangkan baby tu nanti. kalau sis nak suami sis faham yg jaga anak ni bersama2, sis pun kena bg peluang kt suami utk jaga anak. at least bila sis makan mandi sidai baju lipat kain. bila sis buat kerja & baby dgn bapak dia, baby nangis. biarkan. biar laki sis handle baby. kalau sis terus tinggal makan, berlari ambil baby. baby akan dpt signal yg "ok aku nangis mesti mak amek". baby ni pandai tau, dorang cepat pickup. sis yg kena ajar baby ikut rentak sis, bukan sis ikut demand baby 100% kalau sis nak rehat sikit lah.

kalau ikut islam isteri layan kehendak suami je, kerja rumah smua kerja laki. ni ayat yg sllu kluar dri mulut sy klau suami tknk tlg buat kerja rumah..