gigi berlubang and gusi bengkak

Salam semua..just nk mnta pndpt..saya bru 5weeks..saya ada mslh ggi berlubang and skrg tgh mengalami sakit gg geraham..gusi saya pun sama bgkak..ada tk cara atau apa apa suggestion untk kurangkn sakit ni? And gigi saya yg berlubang tu boleh ke cabut msa pregnant? Effect bby tk? Mind to share ya...

13 Balas

saya pn mse stat pregy 4bln gusi bengkak.dan gg brlubang..pegi kk deorang tampal je gg yg lubang tu..gusi yg bengkak tu plak deorang bg kita buat pilihan samada nk buang ataupn biarkan smpai lps brsalin bru refer utk buang.sbb kmngkinan klu buang waktu mengandung akn ada pndarahan brlaku.so saya decide utk buang lps saya brsalin nti..dan mgkin juga gusi tu akn surut sdri lps saya brsalin krn bsr kmgkinan kejadian gusi bengkak ni adalah dr perubahan hormon waktu kita mengndung jer.skgni sya dh 36w..saya abaikan je walaupn kdg2 ada rasa sakit juge..dan utk kurangkn rasa sakit tu sis kne cuci btl2 bahagian yg bengkak tu.sbb klu ada sisa2 di celah2 bengkak tu yg mmbuatkan gusi kita akn rasa sakit

Hye..sy dpt gigi berlubang masa lmp lg...doct bg appointment root canal treatment sebulan lps tu which is sy delay period and check dh 4weeks. Sy pon jumpa balek dentist(hosp gov) and dentist ckp xray takot bhyakan kandungan. So setiap bulan sy buat jugak root canal, tp cuci dan tukar tampalan shja. No xray. Lps pantang baru setelkan semua treatment + xray. Actually xray di gigi berlubang tu saja. Pesakit akan pakai baju utk cover badan.. Tp ada dentist xnk amek risiko. Cuba pergi klinik kerajaan dulu la

Cuba g klinik dlu sis mnta pndangan doc.. Mcm sy tgh on rawatan akar.. Pastu sy terlepas due terus xpegi.. Bila tmpalan pecah sy kol balik klinik n mnta appoit bru.. Tp tau2 dh pregnant.. Jd xblh teruskan rawatan akar tu.. Hnya appoit utk cuci, msuk ubat n tampalan sementara jela... Apa2 pn mnta pndangn doc dlu.. Klu klinik tmpat sy ni okey je.. Bgtau je pregnant tp blom buka buku pink.. Nnti next appoit doc suh bwa buku tu.. Xde masalah😊

1st & 3rd trimester dentist tak nak buat. Biasanya 2nd trimester baru boleh. Itu pun selagi boleh tak dicabut, dentist tak nak cabut dulu. Like my case gigi berlubang & goyang, dentist suggest cuci gigi dulu. Tgk lps cuci tu gusi jadi elok tak utk tak nak bg gigi tu makin longgar. Kalau makin elok, alhamdulillah lah x perlu cabut. Kalau makin longgar.. Kena cabut cepat2 b4 masuk 3rd trimester.

Sye pun ada nak cabut gigi jugak hri tu sbb dh brgoyang tp akar msih kuat. Dr ckp kandungan bawah r bulan dr xakan cabut gigi sbb ubat yg digunakan masa cabut gigi tu akan mengsnggu baby dlm kandungan. Prgi check je dlu boleh, nnt dr akan bg cdangan atau tarikh yg sesuai.

4y ago

Nk cbut bley tp ms kndungan dlm 6 bulan seolaknya,bla dh 7 dh tk bley,awal2 pn doc tk bg sbb tkt lahir bby pra matang

Dentist kk pesan kalau sakit gigi n gusi sepanjang hamil terus g klinik gg kk je. Nanti dorg decide nak buat apa. mcm tampal n scaling gigi tu takde masalah. cabut tu dentist yg akan decide.

Pergi klinik.. Cuci n buat tampalan...sy buat tampalan putih... 3 4bulan tcabut, sy g tampal plak... Sempatla lepas bsalin cabut or tampal kekal... Kurang dri 7bulan Dr xsuggest cabut

Kalau pregnancy masih awal boleh je..lagi pun free untuk pregnant woman..kena bawa buku pink pergi ke dentist kerajaan.saya tampal gigi berlubang saya semasa 18weeks kalau tak silap..

4y ago

Bawa upt pergi ke dentist..bagitau awak pregnant tapi pink book belum buat sebab misi suruh dtg 2minggu lagi..bagitau dorang yang awak tak tahan sakit gigi lagi..

Pls go to dentist ya, i mengandung 7 bulan sakit gigi berlubang, doc suggest buat root canal siap x-ray lagi, no effect ya sama baby, better check dengan dentist

Kene pergi klinik gigi sis. Nnt diorg decide nk buat prosidur apa. Sis kerapkan kumur dgn air garam suam. Saya kalau sakit gigi saya buat cm tu