Cabut gigi masa preggy

mau tnya adakah momies² dsni yg sakit gigi berlubang dan teramat skit sgt smpai cabut gigi?? sbb sy tdk thn btul sdh gigi ni skit sbb berlubang and prgnt 28weeks sdh😭😭😭 adakah yg prnh cabut??

12 Balas

sy share apa yg sesuai dgn sy je ni, if awak dah pernah try, sokey, if belum terpulang nk try or tak.. kalau time sakit sy guna ubat gigi colgate sensitive yg tiub putih tu, if sakit tak hilang lepas gosok biasa, sy letak lama ubat gigi tu kat gigi yg sakit, tp jgn telan la. alhamdulillah tak perlu cabut. ada tampal gigi berlubang tapi lupa plk masa tu tgh pregnant lg ke dah bersalin, tp cabut takde la

3mo ago

mcm nak cuba la .. skrg sakit gigi yg teramat sangat..

nurse saya kata kalau dah masuk 3rd trimester doktor takkan buat apa2 prosedur dah. sebab risiko bleeding, infection tu tinggi. tapi 28w baru sangat lagi masuk 3rd trimester. cuba lah gi klinik gigi, kut doktor tu akan buatkan nanti.

3mo ago

tkpe nnti sy cuba cara mak awk ye , thnkyouu 🥰

Sis, kalau gigi berlubang boleh try kumur dgn mouth wash Oradex color biru. Berkesan kurangkan sakit. And kalau ada budget lebih sikit beli Thieves essential oil Young Living. Titikkan @ tekan dekat gigi berlubang tu. Tp tu untuk gigi berlubang la.

3mo ago

ok sis thnkyou suggestion nya nnti sy coba🥰

klu perut 4-6 bln masih dpt cabut sis..sbb saya sendiri pernah cabut..lbh dr 6 bln tak d benarkn sdh..saya skrg pun dtg sakit gigi lg tp x dpt cabut dulu sbb skrg da 34w5d.pksa tunggu abis pantang la jwp nya

3mo ago

buli sy sis cabut 28weeks tp sbb tekanan drh over jd d ksi ubat seja utk bakteria gigi

bole je cabut sy 23week tinggl tunggu temujanji cabut dan tampal gigi .janji ibu tiada masala apa2 sebp ubt bius enfek pda mulut shja tidk menjejaskan Bby dlm katung 🥰

3mo ago

bermsalah sy sis prgnt ni tekanan drh tnggi jd tk d bg cabut so doc bg ubat ja

masa saya 3rd trimester 33 minggu tak silap, gigi dah terlampau sakit sangat, nak makan pon tak boleh. Ikutkan tak boleh cabut, tapi saya tak tahan sangat dr bagi.

saya pun gigi berlubang tp bukan di tengah gigi tapi di tepi,tak sakit cuma tak selesa bila mengunyah ,lebih baik awak pergi jumpa doktor gigi minta pendapat

Ketuk bawang putih, salut garam, letak kt gigi berlubang tu. Memang lega, hilang terus sakit gigi. Esok kalau sakit lagi, buat lagi.

3mo ago

saya dulu gigi sakit sgt berlubang masa 3rd trim sy buat cara macam ni la, mmg membantu

saya cbut ggi msa trmter3. alhamdulillah xdak apa. doc bgi je. mlm2 xboleh tdo. ggi blubang trok

sama ar tgh alami,tp mmg xleh cabut .kena tgu Lps pantang ar,bertabah lah kita sama2

3mo ago

bole sis cabut , td sy d pegi tp dsbbkan over highblood jd doc tk bg cbut tkut bleeding truk so sy kena bg ubat jela