buku pink

Hi salam semua, nak tanya betul ke buka buku pink dekat klinik kerajaan lagi bagus dari klinik swasta? Sbb sy igt nk buka kat klinik swasta. Sy tkde pengalaman dan ni 1st baby. Tq :)

12 Balas

Anak first saya buka buku di swasta. Tapi masa tu takde ilmu sgt. Klinik tu buat check up biasa je, scan setiap bulan. Takde minum air gula, takde check hb. Pregnant kalini dah tau la sikit2. Mula2 nak pergi klinik kerajaan sbb klinik kerajaan mmg detail. Tapi tak larat nak tunggu dan jadual sy sibuk. So sy cari klinik swasta yg buat check up details. Yg lengkap ada check air gula, check Hb, yg lebih kurang mcm KK buat. Harap membantu sis (:

12mo ago

Saya pun pregnancy baru masuk 8 minggu. Haritu scan dekat klinik swasta. And sbb faktor kerja saya dgn suami decide nak check up and buat buku pino di klinik swasta je tp ada dgr orang nasihatkan lebih baik buat di kk sbb apa apa jadi semua gov hospital akan terima lebih kurang mcm tu la. Jadi confused mana yang nak pilih 😁

Saya anak first checkup swasta. Memang checkup dengar pakar o&g. Tapi bayaran mahal sikit LA. Tapi bersalin kerajaan sbb ada masalah so doktor refer hospital kerajaan. Anak n0.2 & no.3 checkup kerajaan je. Saya pergi awal, klinik tak buka pintu lagi sy dah sampai. Biasa pukul 9-9.30 dah siap checkup. Kadang2 tak sampai pukul 9 dah siap checkup pun.

4y ago

Ye betul. Saya masa anak sulung ada problems. Tekanan darah naik, baby besar & gdm. Doktor refer suruh bersalin kat gov.

kalau di KK memang tersangat lah detail dia check habis. penat la jugak nak menunggu lagi dgn ramai org. saya dulu buka buku di KK. lps tu x tahan dgn mabuk lg last2 trim 2 tukar swasta. pegi klinik yg mmg khas mesra ibu dan kanak2. kalau ada masalah dorg bg surat refer hospital terus.. hospital uruskan pula.. bg sy ok saja sis.

4y ago

yup. takpe. boleh bersalin di gov. kalau kena bebel buat dekk je. lagipun bkn x pegi monthly check up kan.

Buat di KK tu biasala..ramai org, kena tggu agak lama. Tiap kali dtg klinik diorg akn cek urine n BP mcm biasa. HB ada ms2 tertentu akn di cek..jumpa doc and scan mgkin selang sebulan atau 2 bln. Kalau klinik swasta depends la ..cara lain2 kot. Sy pun 1st time pregnant..buat dekat KK je sbb xkerja.

Kk tu lmbat.. Psl bleter tu ikot tmpt.. Tmpt saya alhamdulillah ok, nice ja.. Nurse baik2... Swasta fhm2 sdri, ada duit bajet lebih.. Boleh ja p.. Tp apa pn, semua sama ja.. Lambat n cepat.. Cuma scan tu swasta la, sbb lebih .. Tp klo serius or kronik gov juga yg terima.. ☺️

Ikut klinik juga. Tp nowadays, kk dh makin bagus. Bg sy ckup setakat ke kk. However, kk x provide scanning all the time. Swasta does but with charges. Sy buka kk tp for ultrasound buat private. For certain weeks. Bkn tiap minggu or bulan

Better KK than private. Details sangat check baby. Akak check up kat KK tapi bersalin lagi seronok private kot. Tenang je masuk LR. Takde dengar orang jerit2 ke apa. Nurse & doc yg sambut pun baik2 sangat 😄

sy buka buku pink kt KK je. klinik swasta biasa sy pegi utk scan.kt KK pon ade jugk cuma sy lagi brpuas hati scan kt klinik swasta😊

Sy tiga2 ank smua kk je..mmg lama sikit tgu tp details smua😊

Kk pun ok❤️😊