Rezeki Allah

Salam.. semalam sy test pregnancy pakai strip dan alhamdulillah positive..ini first pregnancy sy, mungkin agak kekok sikit hihihi.. nak tanya, sy kerap sakit bahagian perut adakah itu normal? and lagi satu, adkh sy kena ke klinik terus utk buat buku merah? or better tunggu lepas habis PKP ni..

Rezeki Allah
14 Balas

Boleh buka buku sekarang walaupun PKP.. seeloknya buka buku 12 minggu kebawah.. sebab kalau lebih 12 minggu nurse akan tulis dalam buku late booking.. so better buat awal.. lagipun senang diorang nak pantau kita kalau ada apa2.. apa2 pun call KK dulu yg dekat dengan rumah.. sebab sesetengah KK suruh datang masa 12 minggu.. tapi macam saya KK bagi datang masa 10 minggu.. lepas tu scan day nampak baby 😊☺ kalau awal sgt x nampak lagi.. si better call KK dulu

biase buku pink tu nnti dah 10 mngu ke .. atau minggu ke 12 ke .. pergi laa buat kat kk .. kbnyk kk buat buku pink start mngu 10-12, melainkan ad problem .. skrg ni cume dptkan kepastian dah berapa minggu .. pastu yg cramp2 perut sikit tu mmg akan ad awal2 ni .. by th way .. tahniah ✨

4y ago

Lambatnya bukak..klau kk sye sebaik thu pregnant and confirm bole trus bukak buku da, mereka advice better buka awal

Tahniah...sakit2 bahagian ari2 atau perut tu normal d awal kandungan...call klinik ibu dan anak yg berdekatan klu diorg terima booking utk buka buku pink...lagi awal lg elok supaya nurse dan doktor boleh moniter awk

Alhamdulillah tahniah sis...bukak buku seeloknya 2bln keatas...jga dri jgn buat kja berat²...klau nk scan pon 2bln keatas ye...bru nmpk bby ngn heartbeat...klau awl² nk scan nnty xnmpk..sis akn risau...jga mkn mnum

4y ago

ok.. trima kasih ya..

Taniah sis...tu normal sakit bhgian dpn...sy satu set dgn pingang sakit...klau lebih jln bisa2 bdn😂. .buku pink tu tunggu 2bulan

Harap2 kmu bisa doakan Sya eya agar nti sy hamil sbb sudah Sya kira msuk 5 minggu sda tpi blm cek

Sya nah tnya knpa haid Sya sekarang lambat sedang kn tu hari stu bln stu bln sja ada ka apa

Alhamdulillah

normal sis