Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician & Neonatologist

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Bagi ibu dan ayah yang baru sahaja menimang cahaya mata pelbagai perkara penting mengenai pengurusan bayi yang perlu dipelajari. Salah satunya menyendawakan bayi selepas menyusu. Namun, ramai ibu bapa yang mengalami masalah bayi kerap muntah walaupun sudah disendawakan. Adakah ia perkara normal atau ibu ayah perlu risau? Adakah teknik sendawa yang dilakukan tidak betul caranya? Apakah terdapat beberapa faktor yang mendorong bayi muntah selepas disendawakan? Jika bayi anda mengalami masalah yang serupa dan inginkan tips dan rekomendasi dari pakar, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang Gejala Bayi Muntah bersama Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician & Neonatologist, Pantai Hospital Ayer Keroh pada 12 Januari 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician & Neonatologist
6 Balas

Dr, bayi saya baru usia 16 hari. Kadang kadang dia muntah susu selepas disusukan dan makin kerap menyusu sehingga mencecah 4oz sekali. Adakah normal? Memandang bayi saya ada kuning, Doc KK suggest utk mix susu dgn susu formula. Saya dapati bibir anak saya jadi gelap selepas minim susu formula...Ada kah normal Dr?

1y ago

Bayi muntah lepas susu adalah normal sekiranya jumlah muntah adalah sedikit dan berat bayi masih naik. Cuba sendawakan bayi selepas 1-2 oz susu dan juga selepas susu. Beri susu dalam 'upright position' dan selepas susu jangan terus baringkan bayi. Letak bayi di posisi di mana kepala bayi lebih tinggi daripada perut ( prop up position) untuk mengurangkan insiden muntah. Apabila bayi semakin besar, keperluan susu juga akan meningkat. Biasanya, bayi akan berhenti minum apabila dia dah kenyang. Sekiranya mak rasa jumlah susu yang diminum terlalu banyak dan rasa ini adalah salah satu faktor yang menyebabkan bayi muntah, mak boleh kurangkan jumlah susu tetapi memberi susu lebih kerap. Susu formüla tidak menyebabkan bibir jadi gelap. Sekiraya bibir jadi gelap atau biru, ini mungkin satu tanda yang kandungan oksigen yang kurang dalam badan. Lebih baik kalau mak bawa bayi untuk pemeriksaan lanjut oleh doktor.

Hi Dr. Saya dah sendawakan anak saya yang berusia 30 hari. Bila dia dah sendawa, tak lama tu dia muntahkan susu. Adakah itu susu lebihan atau macam mana? Dan satu lagi muntah susu yang mengeluarkan lendih susu. Thanks doc

1y ago

Memang biasa untuk bayi muntah sedikit selepas susu. Saluran pemakanan bayi ada 'pintu' yang bertujuan untuk menghalang susu yang masuk ke dalam perut daripada 'naik ke atas' semula. 'Pintu' dalam sistem penghadaman bayi masih tidak matang dan mungkin tidak berfungsi dengan elok. Oleh kebab itu, susu lebih cenderung unduk 'naik atas'. Cara- cara untuk mengelakkan bayi muntah adalah berdasarkan konsep ini - memberi susu dalam upright position boleh mengurangkan kejadian susu 'naik atas' - sekiranya jumlah susu yang diberi terlalu banyak pada masa yang sama, risiko susu 'naik atas' lebih tinggi. Sebab itu, kita akan sarankan untuk memberi jumlah susu kurang tetapi lebih kerap Sekiranya bayi muntah dengan banvak dan berat bayi tidak meningkat, sila bawa bayi untuk pemeriksaan yang lebih lanjut dari doktor. Muntah bayi yang mengandungi lendir adalah normal. Tetapi sekiraya bayi kerap muntah dan setiap kali muntah bayi mengandungi banyak lendir, ini mungkin tanda yang bayi ada jangkitan

Hai Doktor, Saya ada membaca tentang ibubapa perlu bantu sendawakan bayi hingga dia pandai duduk. Anak saya berumur 8 bulan, sudah boleh duduk dgn sokongan. Dalam keadaan begitu, perlukah kami sendawakan dia?

1y ago

Baik, terima kasih Doktor

hai doc,anak sy pramatang brumur 3 bulan sjak akhir ni lpas minum susu n dsendawa adakala akn muntah..perlu sy menukar susu..

Dr, Bagaimana cara untuk elak bayi muntah dan colic bila anak susah untuk sendawa selepas menyusu. Tq Dr

1y ago

Bayi yang breastfeed mungkin akan lebih susah unduk sendawa. Sekiranya bayi susah sendawa, cuba posisi yang berlainan contohnya letak bayi pada bahu atau sendawakan bayi 'in sitting position. Sekiranya tak berjaya, mak boleh cuba mengurut perut bayi dan gerakkan kaki bayi macam 'riding a bike'. Mak juga boleh cuba peluk bayi sambil berjalan-jalan. Sekiranya masih tidak berjaya untuk sendawakan bayi dan bayi tidak kelihatan tidak selesa, jangan khuatir. Gas dalam perut bayi, kalau tidak dapat dikeluarkan melalaui sendawa, bayi akan keluarkan gas melalui kentut. Cara- cara untuk elakkan muntah: - memberi susu kepada bayi secara menegak (in upright position) - selepas minum, jangan terus baringkan bayi. letak bayi dalam posisi di mana kepala bayi lebih tinggi daripada perutnya - kurangkan jumlah susu tapi memberi susu dengan lebih kerap

👍