Sakit pinggang n inner thigh lps bersalin.

Salam. Saya baru lepas bersalin. Skrg baby dh nak masuk 3bulan. Tapi sakit pinggang Dan inner thigh masih tak hilang2. Saya bersalin normal dan amik epidural sbb taktahan sakit. Dah buat MRI doctor kata takda apa2. dan doctor jgk cakap bukan disebab kan epidural. Sakit pinggang n inner thigh ni sangat2 mengganggu activity harian saya. Tp check MRI takda apa2 pun. Ada tak yang sama situasi mcm ni?

4 Balas

buat senaman kegel, jaga postur ya! bahagian pelvic longgar slps bersalin, itu sebab ada yg guna bengkung untuk pulihkan bahagian pelvic termasuk pinggang dan peha semua tu.. saya tak sesuai guna bengkung sebab czer dan dah ada shaping slps 2 minggu bersalin. Ni nak masuk bulan ke 4 slps bersalin, dah mula sakit pinggang , mungkin sebab selalu dukung anak yg semakin semangat! dan postur saya mula tak betul sbb bebanan tu.. dah terfikir nak pakai corset ni. 😅

2y ago

🌻

Sis cuba minum produk mustanir dari jrm utk pulihkan dalaman atau apa apa herbs yg membantu. Perbanyakkan kegel excersize dan jgn dukung berat kecuali baby, serta amalkan pakai bengkung. cuba urut tradisional. Epidural ada bg kesan utk setengah org sakit pinggang. Tapi hanya jika salah cucuk. Jika sis dah check maka insha allah bukan kerana epidural. Sis continue minum susu utk kalsium dan jg posture.

2y ago

terima kasih atas pandangan dn nasihat.

pantang betul² tak? sya pun dlu mcmni jugak, mmg sakit rasa mcm nak patah pinggang, tp tu sbb sya xpantang betul² sbb xde yg jaga, sya pantang sorg² je .. dan harapkan mkn jamu utk panaskan bdn .. dah la siang malam asyik kena aircond je .. so mkn pun main hentam je

2y ago

saya pantang ala kadar je. makan minum pantang la jgk sikit2. tidur pun aircond

inner thigh tu sakit since pregnant ke atau lepas bersalin baru sakit sis?

2y ago

semasa prgnant Dan selepas bersalin lagi teruk sakit