Hospital ckp tak mengandung

Salam.. saya baru check upt pagi Semalam 24/3.. Dapat line samar, 1st day last period 21/2.. Time nk mandi mghrib, saya tgok ada darah coklat.. dan ada ketulan darah sekali.. Dtg dgn sakit ari².. Saya terus risau, pergi ke hospital.. Scan perut kosong mybe baru lg, kemudian buat urin test -ve.. katanya tak mengandung pun.. doc ckp ni nk period ni bukn ngndung pun, hampa saya. Saya balik dalam keadaan sedih.. hari ni saja la saya buat upt lagi.. Dapat lagi line samar.. Saya mcm pelik.. Dan skrang sakit perut kiri, ari ari pun sakit sgt² dan dua² kaki lenguh-lenguh kebas.. sejuk rasa.. Adakah sy hamil dan keguguran sbnrnya? ikutkan bru sgt 4w4d.. siapa yg pernah alami seperti saya.. Maaf Hide nama..

Hospital ckp tak mengandung
30 Balas

Kalau terus ke hospital tanpa buku antenatal (buku pink orang kata), memang Dr kurang yakin sikit. Lagipun ikut kiraan sis 4w gestation tu kalau scan perut memang takkan nampak apa, apa lagi kalau perut tu tebal lemak. Kalau scan ikut bawah (probe masuk lubang kemaluan) baru akan nampak tapi kalau sis tak ada sejarah penyakit kronik memang tak akan kena rawat macam ni la. UPT kit di klinik/hospital awam & swasta ada kalanya berbeza. Ada UPT kit yang perlu bacaan HCG yang tinggi untuk keluar double line. Senang kata tak nak bagi kita harapan palsu seawal usia 2-3w pregnant konon padahal macam-macam boleh jadi. UPT kit yang sis guna ni memang hormon kehamilan tu dah ada. Banyak-banyakkan berdoa, stay positive, makan minum yang menyihatkan, rehat tidur yang cukup. Seminggu dua dari sekarang boleh cuba check lagi UPT tu. In case dalam masa beberapa jam, hari ni sis keluar ketulan darah (tissue) sekali dengan satu ketulan macam orang kata perut/telur ikan (bagi saya macam jantung ayam), bawa ketulan tu ke klinik bagi Dr tengok, supaya boleh Dr tahu ada history miscarriage, kena provide antibiotik dan beberapa ubat yang perlu.

Update, Malam tadi ke emergency sebab sakit ari² mcm kena cakar.. pergi ke bilik air keluar 2 ketulan seperti perut ikan.. Dihospital, check darah HCG hamil tapi rendah sgt.. Jumpa pakar check bawah scan kosong.. Bawak sampel seperti perut ikan tu ke makmal, katanya sebenarnya dah ada kantung sebelum ni.. tapi tak pernah keluar pun dr rahim dan skrg baru lah dia keluar.. luluh hati saya 😔 Tghari td discharge, Saya diminta pantg dirumah kerana hospital dalam keadaan tak selamat musim covid19 ni.. Doakan rezeki saya dan suami selepas ini 😇

4y ago

Owhh yeke sis.. Mudah²an ada lagi rezeki saya dan suami lepas ni.. Aamiin.. Sis dulu lepas gugur darah still keluar ke , berapa hari ye tempoh darah tu keluar ?

Saya pon mcm awak jugak..1st last period 20/2..skrg lewat 6hari period..then pd 23/3 check upt dapat result double line samar2 jugak..saya ada demam batuk selesema teruk sepjg 2mggu nii xbaik2..makan ubat pon dah banyak sgat..so semlm check ke doc..pon still double line samar2..kemungkinan mengandung..ikot rekod bru 4week7dys..masih xnampak papa lagi..line pon samar2..comeback bila dah 7week..untk confrmkan semula sama ada pregnent ke tak..harap2 kita diberi rezeki..dan dipermudahkan urusan amin..

4y ago

Owhhh yekee..insyaallah..semoga Allah bagi rezeki pada awak secepat yg mgkin..doa&sabar🙂

Ada 2 kemungkinan... 1) Terlalu awal utk detect upt klinik sebab kebanyakan jenis guna cassette 25miu.. strip awk guna ni 10miu sbb tu sensitif lebih. Tunggu lagi seminggu nnt repeat lagi. Kalau stok upt banyak & rajin, awak celup je upt setiap hari tgk tahap kepekatan tu. 2) Chemical pregnancy yg mana kandungan xberjaya fasa awal... biasa terjadi dalam tempoh dpo 10-14. Sebab masa ni belum dikira lewat period lagi. Semoga ada rezeki buat puan. 🤲🤗

Sy pernah kena tapi delay period 20 hari...klu pregnant dah 50 days la kiranya...tpi hari ke 20 delay turun darah mcm period...ingtkn gugur ke apa...doktor check rahim xde kantung..doktor suspek delay period maybe ada cyst...tpi cyst dah xde terus period...cyst tutup lubang rahim tu...mmg test upt.samar2 mcmtu...beli yg clear blue ada + lg...tpi doktor ckp hormon...insyallah Allah ada bg hint tu...cuma bykkn doa dipercepatkn dikurniakan zuriat...

4 week mmg tk nampak apa2 bila scan.. Upt samar ada kemungkinan chemical pregnancy or sbb tahap hcg dlm hormon belum byk.. Test balik dlm masa 2 minggu.. Klau still samar kemungkinan chemical pregnancy (kandungan tak jadi) klau line terang pun nak scan akan nmpk kantung ja or kantung & baby tanpa hearbeat.. Sbb tu kk selalunya suh buka buku pink bila dh 8 minggu.. Teruskan makan asid folik dan jgn stress ya

Wsalam sis .. knapa boleh mcm tu ye ?sya pun last period 6/2/2020 smpai hrini tk dtg haid jugak .. masa delay seminggu saya test dpt line samar smpai 4 upt smua dpt samar ,tapi tadi pagi test dah tkda line tu sedangkan saya belum haid 😣😭 .. sedih sngat ..kemarin dulu lepas jatuh kat tangga sebab licin tapi takda bleeding langsung ..buntu ttc dah 7tahun ..

4y ago

Same here sis..

Sye pun pelik sbelum 11 hari trikh period sye test naik line smr2.. Lps tu sye try gune test yg lain tkx naik line pun... Sye try test smule gune test yg jnis sme mse 4hri sblm period naik smr2 tpi mkin pudar dri sblm tu... 7 jnis sye test 2 naik samar2 yg lain ad yg ngativ ad yg mcn ad line mcn tkde line... Hamil ke tak yee...

2y ago

dah ada update ke sis? saya pun sama situasi mcm sis skrg ni

Saya pun Ada check juga,, tiba2 Terasa takut nak ke klinik check,,Bila Tengok kes Kamu ni, ,, saya last period 16 January,,Kalau Kiraan calendar pregnancy ni dalam 5w5d,, Harap2 betul2 pregnant 🙏🙏🙏🙏last mengandung anak ke-2 2016... Semoga semua berjalan dengan lancar..

Saya penah jadi macam awak bulan 12 tahun lepas selalu check dapat line samar , genap seminggu saya keguguran . Allah nak bagi mesti ada rezeki kita , insyaAllah ada rezeki sis . Maybe awal lagi , so banyakan berdoa banyak kan rehat and jangan skip acid folid .