Baby Dekat Nicu

Salam nk tanye.. Klau baby pramatang dkt nicu apa perlu kita buat selain supply susu bdn? Sy x tw nk tnya kt sapa.. Sy google tgk baby tu bole kita pgg..bole kita bg susu.. Tp sy tgk ank sy dlm inkubator tu sy x tw nk buat apa selain tgk... Baby sy pramatang 33weeks 4 hari..

6 Balas

Pengalaman saya lahir baby prem, 33mggu 6hari.. Berat cuma 1.4kg.. Mulanya mmg tugas kita just supply susu bdn ja.. Stakat sentuh bdn baby mcm tu ja.. Then, lepas 2,3 mggu mcm tu nurse mntak ibu buat kanggaroo care.. Nurse sndri akan bantu letakkan baby dlm dakapan ibu.. Itu lebih kurang mcm bg rangsangan supaya baby lebih cepat sihat.. (jantung baby dan ibu kena dekat2 bg baby rasa degupan jntung ibu).. Then bila baby dah makin naik berat smpai mana nurse rasa ok, then baru baby akan dikluarkan dr inkubator.. Utk kanggaroo care ni mng digalakkan utk kerap buat.. Then, slalu2 la bg kata2 semangat dekat baby.. Baby saya dlm nicu tu 45hari..

4y ago

Alhamdulillah.. Berat ok, tadak masalah.. In Shaa ALLAH kejap je tu dlm inkubator.. Rajin2 brckap dgn baby.. Nnti cuba mntak nurse utk buat kanggaroo care tu ya.. Take care..

Wassalam.. Baby dlm incubator mmg kt xleh nk buat ape sgt.. Boleh tolong tgk.. Rajin2 usap2 baby.. Urut2 baby.. Cakap2 dgn baby.. Doa baby sihat, kuat cepat boleh balik rumah.. Tny la doc@nurse boleh direct bf baby x? Klu boleh, gunakan masa tu utk skin to skin dgn baby..

Kalau dlm incubator sis sekadar blh masuk tgn pegang2 dia je... Lps tu ckp dgn dia.. Mintak dia kuat.... Tu jela yg blh buat pon.. Nati dah keluar incubator br blh dkung n susukan... Tp xsilap even dlm incubator blh mintak dkt nurse skali skala utk dukung utk skin to skin

Rajin bersembang dgn dia dan urut lembut ngan baby oil kt badan dia..nurse pernah bgtau pd sy dulu sbb ank sy yg sulung pn pernah masuk nicu sbb prem 31w..

bby sis dekat level mana sdh? kalau dekat level 2, nurse akan suruh tukar lampin,bagi sya tolong tukar lampin tu pun dah happy 😍😍😍

4y ago

Ooo okay sis, doa banyak² je supaya semuanya di permudahkan..

nanti nurse akan suruh buat kangaroo(dukung@skin to skin) & boleh masukkan tangan juga pegang² bby...