GDM

Salam nak tya..saya 15weeks..masa 12weeks haritu minum air gula n result sangkut..ibu2 yg ada pengalaman blh share tak pjalanan GDM ni..kna check tiap2 2mngu ke wpun tme buat bsp tu rendah..tq

12 Balas

Sy gdm on diet control.. jngn smpi kne insulins.. gdm kne check selang 2minggu so kire sebulan kne dtg kk 4kli lh 2kli review bps 2kli ambik BSP.. SBB kne bnyk cuti so sy bli alat nk check BSP to sndri.. so dtg kk tok review shj.. sebulan 2kli.. nk control sy mkn je semua cume kurangkn kuantiti klu nasi selang kn 2, 3 jam bru mkn balik klu X kenyang.. roti Biskut mmg sy X ambik time pregnant.. beras lak tuka brown rice.. spe2 yg ade gdm nnt nk bersalin mmg kne induce.. klu X de tande2 nk bersalin.. dye X blh lbh 40week.. bahaya kt baby.. induce to kita kne serah dri doc akn bg date bile nk induce so bile masok wad doc akn masuk kn 1 pil kt kemaluan kite utk rase contraction lps 6 ke 8 jam doc akn review bukaan jln.. doc akn masok kn dlm 3 dos.. tp time sy kne 2 dos je sbb bukaan ttp 2cm doc cadangkan masok balloon.. balloon to mcm 1 getah paip pnjang dye akn masok kn dlm kemaluan then isi air jd mcm balloon.. bila balloon to jatuh mean bukaan dh 4cm blh masok labor room.. masok labor room doc akn pecahkn ketumban tngu bukaan klu X bukak gak emergency czer.. ikut pade keadaan ibu & baby..

4y ago

ok la tu sis..ank sy 2.04kg shja

Wsalam... Bsp rendah pun kena bsp tinggi pun kena 2 minggu sekali.... Hurmmm sabaq je la.... Sepatutnya minggu ni saya on ubat dah... Tapi saya tahan dulu... Sbb ubat tak bagus untuk buah pinggang... Insulin boleh terima lagi... Mau ubat maaf ye... Saya bsp hari tu rendah sangat.. Doc suruh buat 2 minggu sekali.... La ni bukan 2 minggu dah.... 1 minggu sekali... minggu depan kena buat bsp lagi. 😭😭😭😭...depa tak tau letih gila nak ulang 4 kali sehari pi klinik desa... Dah la nak buat sendiri tak bagi... Duk esok kena pi klinik langgar pulak.... Letih... Kadang2 menangis dekat suami.... Ye la.... Dengan klinik jauh lagi... Hurmmm sabaq je la

Kalau kk tempat sy kalau bsp okey sebulan sekali je cek...tp kena pandai control sendiri la .. sy pon gdm on diet control...setakat ney alhamdulillah...okey...skg dah 39w...menunggu hari...tp xde rasa lagi ..cuma doktor xbg over due...kalau xde rasa juga kenalah serah diri kat hospital...

Ats doktr kk yg cek.sy bcaan bsp 1st n hba1c normal,kena repeat bsp sebulan sekali.then bacaan kedua ketiga ok terus doktor stop selagi mana berat naik sekata n xde mslh2 lain..die tgok setiap checkup tu jgk dan stop bila atau kena buat bsp brp mgu skali

Tempat sy bsp okay ke ta okay ke kena 2 mggu sekali sbb doktor taknk kalau sebulan sekali mkn ta terkwal dia tahu ibu2 ni time bsp je diet btul2 time tak bsp telan je manis..gtulah doktor sini ckp..sy senyum je kdg ad btul juga..so enjoy ur pregnancy..

Macam sy,klu bsp cantik 2 minggu sekali je dekat KK. Klu spital sebulan sekali. Alhamdulillah lepas bersalin. Kencing manis tak ada. Jaga makan minum je sis. Klu kandungan dah kuat,banyakkan berjalan & bersenam.

Saya 2 minggu sekali mesti ge kk ari tu minum air gula 12 minggu sangkut tpi setiap x ambik bsp semua normal... cantik je bacaanya... .... so berumah kt kk 2 minggu sekali kesti jumpa doctr

sya pn bru cek td sangkut jgk hurmm..la ni kena on diet slma 2 minggu..next lps 2 minggu cek lg paras gula ni..bertabah lah..

Kk tempat saya, bsp okay kena buat 2 minggu sekali.. Dr kk kata, kalau 3x bsp result okay, bole buat 3 minggu sekali 😉

Mcm kat kk saya, kalau bacaan cantik 2minggu sekali... Kalau ada bacaan merah kena buat bsp seminggu sekali..