Share siket pengalaman GDM

Hai! Esok sy kena buat BSP Sbb sangkut GDM masa first minum air gula 😂. BSP tu kita kena buat sampai nak bersalin ke even gula kita dah okey? Maaf laaa sis first time tak tahu apa apa 😂 #pleasehelp

7 Balas

says pun sangkut dlm gdm..nasihat doc, ianya kerana hormon kita naik turun sewaktu hamil dan permakanan yg kita sdg idami perlu dipilih juga.. beli alat sendiri, kk pada mulanye observe 2 minggu sekali, utk lihat bacaan gula...kalau cantik, insha allah jdnye sebulan sekali..tetapi sampai setelah kita lahir pun mereka akan check hanya utk observation. Gdm ajar kita cara kita memilih makanan nutrisi yang seimbang ikut masa, in between lapar blh mkn snack..xde apa utk dirisaukan jika kita kurangkan gula dan lebihkan sayur, buah, protein... Enjoy pregnancy, selepas lahir anak all be back to normal..insha allah, cuma yg payahnye kena travel for check up every 2 weeks and its not include days of mothly routine check up kan.. its ok its journey of mummies

kena buat sampai bersalin awak. 😂 sy 12 minggu dah sangkut air gula lepas minum. buat bsp sampai 3x xjuga cantik bacaan . pastu dr on kan ubat. every 2 weeks bsp. check guna alat sendiri.. skrg bacaan dah cantik tpi still kena buat bsp cuma 1 bulan sekali dah. yang bagusnya kita dari makan makanan xsihat terus ambil makanan sihat seimbang. mula² susah juga nak control now dah control gula² pun kita jrg dah minum manis pun totally cut 🤭.

2y ago

Awak sy pun baru kena buat bsp. Ya Allah xlaratnya nak control makanan. Baru sehari ni buat bsp. Xleh minum manis langsung ye? Lepastu bacaan pagi saya tinggi 5.7. Yang lain ok

ye sis kena buat sampai bersalin.. Saya masa pregnant pon sangkut gdm,4 kali kena buat,tp alhamdulillah kk tempat saya check up nurse n doktor bg buat sendiri kt umah, beli glucometer..Nnti nurse bg tarikh cek bsp,buat sendiri je kt umah xyah gi kk dh.. Review bsp je kena gi untuk jumpa doktor..Kena jaga makan ye sis..Kalau jaga Betul2 in shaa Allah bacaan cantik..

Sis boleh beli glucometer utk bt bsp sendiri. Jenuh juga 4kali nak gi kk. Sy pun buat bsp sendiri je alhamdulillah bacaan cantik. Tp sis jgn tipu diri sendiri, kalau banyak sgt bacaan merah (tak cantik) inform kk sbb tkut kena amik ubat or insulin. Sy gdm on diet control je, makan mcm biasa cuma cut air manis and portion nasi tu sy kurangkan.

saya pun sangkut bsp.. buat bsp setiap 2 minggu. kalau bacaan cantik , boleh la setiap 2 minggu. tapi kalau tidak, setiap minggu kena buat. yang buat malas tu kena turun naik Kk ambil bacaan gula. tapi nasib tempat saya, boleh pakai bacaan gula sendiri

hai. ada yg pgalaman kes hypo sini? sy mkn juga tp bila cek bsp bwh 4. setiap kali cek bsp mesti ada yg below 4. risau kita. nurse ckp kita x mkn and over control mkn 🥲 sy setiap seminggu kena buat bsp 😌

kena bt smpai bsalin sis.klu bacaan ok sbulan skli je kna bt BSP Tu.