Multivitamin

Hai ibu2 semua... Sapa ada pengalaman dpt multivitamin ni? Kalau makan ni perlu makan sekali dengan folic acid tak ataupun tak perlu consume folid acid? Sebab saya baca kandungan vitamin ni dah tmasuk folic acid... Sya dah smpai rumah baru perasan vitamin ni sekali dgn folic acid..

Multivitamin
34 Balas

Saya makan multivitamin ni atas saranan Dr and Dr pun suggest continue sahaja makan folic acid biasa. Folic acid yg lebihan akan keluar dlm urine apabila tak diperlukan opeh badan. Sy pernah tanya Dr tak overdose ke. Dia jawab tidak and early pregnancy mmg perlukan folic acid. Sy ada history pernah keguguran sblm ni so Dr suggest mkn juga supplement ni. So far sy makan okay la. Kandungan sy dah masuk 11 weeks.

On my opinion makan ni pun dah cukup minimum acid folic 0.4mg tu dah ckup kalau nak 0.5 or 500 pun bagus and ada vitamin tambahan dalam dia oun dah bagus. Jadi awak ambil ini shj x perlu ambil acid folic yg lain. Kerana nanti overdoses. Base on my opinion and experience. #referdoc

Sy pnh mkn pnah mkn pramilet tu tp bkn jns similac n tnye nurse plu ke mkn folic acd lg..xplu mkn folic acd sbb dlm tu dh da folic acd..klau x bgnda2 vtmn kte mkn..klau was2 tnye doc dlu🙂

5y ago

Ok sis... Sbb sya baru baca dia tmasuk folid acid... Masa dpt trus masuk plastik... Tak baca terus 😂

Saya pergi checkup klinik swasta and diorang mmg bagi multivitamin yang ni. Saya consume ni start dari awal pregnant sampai skrg 28 weeks dan x perlu dah consume vitamin yang lain 🤗

Saya pun amik yg ni sis...lps admitted hari tu, so far ok...n klu sy amik yg ni, xperlu asid folic da, sbb vitamin² yg lain pun dah ada dlm 1 kapsul..alhamdulillah...ok setakat ni..

Saya pun baru beli dkt famasi tdi yg similac sbb sye ckp ubat asid folic then dye suggest yg ni kirenye xpayah mkn ubt yg betul2 utk asid folic ke ?

Bole seek advice frm doc, sbb kdg mse pregnant doc hnya prescribe folic acid. Depends on body ibu hamil. Sbb kalau iron terlebih pun bole cause constipation.

6miggu bole ambik acid folic x? X bt buku merah lg... Nurse kt nnti dia call br bole bt buku merah... Sy dah 3x gugur... Nurse malas nak bt buku awl2...

4y ago

Asid folic bagus diamalkan bila kita plan utk pregnant lg.... Bagus ambil awal utk elak kecacatan pd bayi...

Haritu masa saya buat first checkup baby 4weeks dekat swasta, doctor bagi sebiji macam nie. Tapi saya simpan je hehe sbb saya ambik product amway punya.

5y ago

Ya sis... Ya dpt ni dr hospital swasta... Sbb sya spotting n emergency pergi hospital... Then doc beri ni n ubat hormon...

Sy pown mkn yg nie jgk.. Then pegi kk nurse ckp habiz kn dulu Bru mkn ubt kk (obimin) xpyh mkn f. Acid lg sbb dh sekali

5y ago

Ok sis... Thank you sis 😊