CSYT KETIKA PREGGY

Salam.. nak tanya ibu2 sini ada tak yg berpengalaman ada cyst time preggy? skrg kandungan dah 15minggu.. Nanti cyst tu akan hilang ke bila bby membesar? Tanya bagi pihak kawan sbb dia pregnant juga n diagnose ada cyst 3.5cm.. Doc kata kalau cyst tu xhilg sndiri n membesar ke 5cm baru operate buang cyst tu..

7 Balas

saya ada cyst kat ovary. sebelum pregnant memang tahu ada, tapi sebab period pun regular (alhamdulillah) & tak sakit (alhamdulillah) - so biar je cyst tu, doctor pun tak suggest operate ke makan ubat kecut kan ke apa. masa pregnant, cyst masih bercamping di ovary 😅 dia dok ada je tak besar tak kecik. alhamdulillah tak kacau tumbesaran baby ke apa. so saya biar je & malas nak fikir. setiap kali scan, saya akan mintak sonographer measure cyst tu elok ke tak. tu je. as long as tak sakit dan memudaratkan, biar je. apa pun, kena tahu perihat kesihatan diri sendiri & rujuk doctor 👍🏼

3y ago

cyst awk tu besar mana? sy pun takde rasa sakit smpai skrg. cyst 10cm kat ovary kiri. skrg pregnant 15w. sy takut nak buang, tp risau jugak klau biar nt lg teruk sbb lama2 nt baby akan mbesar jgk & rahim mengembang. sy plan nk buang je cyst tu risau klau biar risiko lg teruk tp takutttt

sebelum sy pregnant pun sy ade cyst bila scan asik 4cm jee. pastu sebelum tau pregnant cyst dah jadi 2cm pastu masa dah pregnant doc scan cyst dah jadi 1cm. doc ckp jgn pikirkan sangat psl cyst tu sbb bila baby membesar nanti dia akan hilang. InshaAllah dgn izinNya.

okay terima kasih semua.. dia pun xtau sblum ni pernah ada atau tak tapi masa first scan xnmpk.. second scan kat kk bru nmpk ada.. anak first so xde pengalaman..

waalaikumussalam,ye Saya ada sebelumnie masa 12w alhamdulillah masa 18w da hilang da cyst tuu..Memang kalau cyst tuu xmembahayakan akan hilang sendiri nanti

biasa makin besar cyst akan hilang . yg tak normal kalau makin membesar . scan balik masa 2nd trim . inshaa Allah normal ada cyst and hilang masa 2nd trim

waalaikumussalam..sy pnh ada ovarian cyst masa 1st pregnancy..scan 7w dlm 2.5cm..Alhamdulillah bila scan 14w, dah ilang dah 😊

7mo ago

hai sis. masa ada cyst tu sis ada berpantang makan tak? sbb sy baru scan msa pregnant 9w cyst dlm 1.8cm

Kalau puan mengalami sakit bahagian cyst atau berlawanan sepanjang masa sila segera ke hosp kecemasan