Placenta Previa

Salam mumy2 smue.. Sy aritu scan 20week doc ckp uri kat bawah dkt sgt ng pntu rahim.. Sy nk tnye, slalu bila yg doc akn konfirm kita ade placenta previa ni? Sbb 20week tu cm awal lg n uri stil boleh naik kn?? Ade x mumy2 yg pgalaman ng placenta previa ni.. Sy ank first n second sblm ni xde pgalaman cmni n dua2 bsalin normal.. Yg no 3 ni, sy stil boleh bsalin normal ke kalo placenta previa?

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Doc dh confirm ker PP stage brpa? Tp utk 20weeks tu awal lg sis... No problem inshaAllah boleh naik semula... Yg pntng fikir baik baik dn bnykkn sujud. Ni antara tips yg ramai dh amalkn. Antranya kakak sy sndiri mmg smpi hri nk brsalin tu uri kt bwah dn Dr pon kata kalau smpi esk still kt bwh kita trpksa emergency czer. Tp alhamdulillah doa bnyk bnyk bnykkn sujud, kakak sy dpt normal. Uri pusing naik atas mlm tu 😍

Baca lagi
3y ago

Belum.. Tp doc da snap gmba scan uri tu utk pmantauan.. Hrap2 naik laa uri nye. Amin...

Saya masa anak 1st hari kes mcm ni. Sampai masuk 36w kena jmpa pakar utk sahkan sama ada ble bsalin normal or bsalin czer. Sebelum jumpa doc mertua bawa saya jmpa bdan kg utk naik kan uri, alhamdulillah masa scan uri da naik atas. Alhmdulillah dpt bsalin normal. Sis awal lgi tu. Biasa uri tu akan naik juga tu sis.

Baca lagi
3y ago

Bykkan bdoa sis. Lagi 1 saya pnh tbaca, salah 1 ptua naik kan uri bykkan buat mcm sujud tu lma2. In shaa Allah uri akan naik.

Sye hari tu placenta previa type 3 mase 28weeks..duduk hospital 2 bulan smpai bersalin..lagi 2 hari nak czer tibe2 scan balik uri tu naik..esoknye boleh bersalin normal..alhamdulillah anak dah 2bulan skrg..jgn putus doa..ikut ckp doc ye sis InshaAllah boleh bersalin normal..

2y ago

Sye mase kat hospital 2 bulan tu turun katil cume untuk mandi ,pegi toilet, ambik air minum n solat..selain dr tu saye kat atas katil je la.bedrest total..kurangkn berjalan utk elakkan bleeding..then time solat sujud selama yg mampu ,nurse ckp untuk gerakkan uri tu biar naik sikit2 last sekali kene hari2 ckp kat baby ibu nk lahirkan anak ibu secara normal InshaAllah ank dgr , die akn same2 bantu ibunya..optimis je sis kdg2 yg kite sangke akn lahir normal pun akn czer sbb time nk bersalin jalan tak bukak..jgn putus asa k..saya doakan semua ibu2 yg placenta previa ada peluang untk lahir normal..aminn

VIP Member

Sy placenta previa type 3.. detect 25week.. trpkse due czer 34week..jgn angkat brg berat..jgn byk berjln...kne byk rest... Jgn stress... Kne mood chill je..mg d pmudahkn segalanya..aamiin..biasa klu uri xnaik..doc akn buat ecv.. t8 care ya😉✌

3y ago

In sha allah sis.. Tgh cube petua2 yg mumy2 dlm tap ni saran kn utk naik uri.. Hrap2 smue dipermudahkan.. ❤️😘

Waalaikumussalam. Sy pernah uri dekat bawah,masa scan 22 minggu. Sy banyakkan sujud,pujuk anak mintak tolong anak tolak uri naik atas,doa banyak². Alhamdulillah semalam scan 28 minggu,doc kata dah naik.

3y ago

In Shaa Allah naik tu nanti. Doa banyak² ☺

Mcm saya awal2 pp type 1.pastu lama2 uri tu naik atas. Scan dgn doc pakar masa 34weeks uri dah ok kat atas.alhamdulillah. doc kata jgn risau lama2 uri akan naik. Biasanya type 3 or 4 yg kena c-sec.

3y ago

Amin ya rabbal alamin.. Tq sis.. 😘

I pun pp type 3, Anak no 3. Bersalin czer. Tiba2 bleeding non stop kt rumah. So trpkasa emergency czer.

3y ago

Masa 20week Uri kt bw. Scan 28 week naik sikit. 32 week msk wad Sbb still kt bw. Tapi 3 ari je ddk wad. 36 w 5 day bersalin czer

VIP Member

Jangan angkat benda berat ye sis

3y ago

Tq for ur advice sis.. 😘