baby takot air

Salam mummy smua , nak tanya ada x anak² mummy bila nk mndi je mnangis mcm kena dera, anak sy bila time mndi je mesti menangis , sy dan husband buat x thu je bila ank mngis time mndi , kami nk dia biasa dgn air, tp masalah sy berpantang dkt rumah parents sy , mak ayah sy ckp x perlu mndikan bby sgt sbb bkn kotor pun. Kami cuma nk dia biasakan dgn air je, nnt da besar xdelah takot air nk mndi..

24 Balas

Mase dlm hari ni lap2 je dulu pun xpe..dah sebulan mcm tu bru start mandi kan..in sha allah die xkan takut air bile dah besar..anak sy dua2 sy buat mcm tu..yg lawaknye si abg dkt rumah bukan main liat nak mandi..mcm kena dera bila suruh mandi..padahal shower air panas tu..tapi dekat kampung bukan main seronok..air sejuk pun xde hal..xpayah nak paksa die sendiri nak buka baju ajak mandi sbb nak main air kolah..sabar je lah..ade anak kawan tu masa kecik payah betul nak mandi mak die ckp..tp dah besar ni pantang nampak air..air lopak pun jadi janji dapat main air..😂😂😂

Baby I lak tiap pagi mandikn just Tak bagi sabun selang 1hari sabun 1hari Tak mcm tu juga shampoo 1hari pakai 1hari Tak dia Alan Mandi 7am+ terpulang baby bgun awal or tak bgun pagi sblm Mandi tu mmg susukan dulu bawa main jap I mean tenangkn dia smpai agak2 ok 20mnt camtu then mandikn sya mulakan basah kaki dulu then start kepala basahkn smpai badan mmg guna tub Mandi lh p NB baby Kan jgn ampai pegang je I pon smpai skrg 3bulan dh I Tak ampai pegang je.

mandikan je sis..mandikan waktu yg sama setiap hari..klu bby sy pukul 8 pg dan 7petang .. air suam2..bila dah masuk 3 bulan sy mandikan dgn air biasa pukul 8pg , 3 petang dan 6.30petang .. awal2 mmg bby nanges bila kena air sbb x kena rentak.. salu bercakap dgn bby time mandikan, biar die tgk muka dan mata kite..gosok pelan2.. sy buat cmtu sampai skrg , xde nanges2 dh die..kdg2 die pulak excited bila masuk bilik air.. umur bby skrg 4 bulan lebih..

4y ago

Mmg pun sy dan husband mmg mndi kan je anak .. Sbb kami rasa dia mngada² je lbih. Lpas pkai bj trus diam

Kami tahu la air tu da suam² kuku baru lh mndikan ank.. Dlu masa awal lg kak ipar sy mndikan ank sy pun ngis , kdang org yg CL sy mndikn ank sy pun ngis.. Tp bila da sudah mndi trus diam xde nk merengek plak , siap senyum lg . Kdang sy dan husband ank kami tu shja je mngada² bila time mndi..

Seeloknye mandikan baby waktu pagi antara 8-10pgi dan petang antara 5-6ptg.. Sabun kepala dlu, lps tu basahkan kaki n bawa keatas.. Alhamdulillah dari baru lahir anak2 sye semua okey je mandi, klu nagis pon sikit2 je.. Dorg pon mandi air paip dari singki tu je tkde mandi air suam pon

salam. baby sy kalau kena air kolah sejuk mmg nangis. kalau pagi tu dlm pukul 9 mndi air suam2 sikit. pastu pukul 2 mndi air biasa tahan dari paip. pukul 6 pon sama. selalu jirus dari kaki. lama sikit bagi dia selesa dulu. ank sy mndi dlm bath tub baby.😗

Awal2 mmg baby akan takut air. 1 bulan pertama sy lap2 gtuh je. Bila nak masuk bulan ke 2 tuh baru slow2 mandikan dgn air suam. Mmg dia akan menangis tp mandikan je mcm biasa. Lama2 InsyaAllah nnt dia suka nak main air. Sampai kita pulak pening 😅

Hehehe eh sama,..start umur dia 5bln smpi skg tkot air, rendam kki pras betis pn tkot..so ape leh bt..mndi kan je smbil main cak cak ke ape ke..gna air pancut taw air paip, guna cebok mcam xpuas kan..haih moga2 xde smpai ke besr..xrasa dia berendam

Alhamdulillah ank sya suka mndi n suka ngn air...bile time mndi jerr dia pnya aktif bkn men lgi...bile dh settle jer mndi...mula dia merengek..ltk blik dlm besen mandi tu snyum balik dia..sya n hsbnd gelak jer tgok gelagat dia

Saya mandi kan baby dgan air suam.. basah n shampoo kan kepala dulu, lap badan dengan towel basah then baru lah masuk kan badan baby dlam air, sabun kan dia.. Kalau nak senang tengok kat utube cara2 mandi kan baby baru lahir..