Baby kuat menangis

Mmg normal ke baby around a month asl celik mata je menangis? Sy ok je anak sy nk menangis sbb sy fhm dia express kn diri dia dgn menangis tp yg buat sy sedih mak sy mcm sj la ckp dpn sy, ank kau ni celik mata je nangis, da minum susu pun nangis. Bila je dia senyap? Sedih pulak rasa nye bila dgr mak sndri ckp mcm tu. Lpstu bln 8 nti ada fmly holiday, mak sy boleh bg cadangan supaya jgn bwk ank sy ni, dia minta mertua sy tlg jg sepanjang holiday. Sy insist nk bwk sbb xnk pisah ngn anak n itu tggngjwb sy. Tp jauh kt hati sy ni mcm sedih la. Hmmm ada x cara nk buat anak kurang menagis? St selalu ddk mlm2 lps mnyusukan anak, sy doa n hembus kt ubun2 dia minta agar tuhan kurangkan meragam dia tu. Hmmm

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

bab suruh mentua jaga tu saya baran hahahaha. kalau mentua cakap mcm tu, boleh la level merajuk. mak sendiri cakap, aduh menusuk dalam hati baby menangis itu normal. bukan semua baby behave dengan baik. ada baby yg kena sawan nangis(colic) yg sampai menangis lebih 2 jam non stop sampai suara takde. kalau baby awak x macam ni, pon dah bersyukur sis. baby menangis tu biasa. sebab itu cara dia berkomunikasi dengan kita. mungkin dia nak kita dukung dia je. mcm anak saya dulu, bawah sebulan, menangis sebab xsendawakan betul2, nanti perut xselesa. nangis sebab nak tidur, tapi xnak tidur(mungkin cara saya tidurkan dia xkena dengan dia nak). naik dua bulan, anak saya nangis kalau dia bosan duduk sorang2, duduk dengan opah dia(sampai sekarang 🤣) dengan nak tidur. 3 bulan sampai sekarang iaitu 6 bulan, anak saya nangis sebab lapar, ngantuk, xnak duduk dengan opah dia, sila bawak dia berjalan berdukung dia, nangis sebab duduk dalam katil sorang2 hahaha 😂 tu je. baby xkan nangis kalau xde sebab. dia akan nangis kalau ada benda xkena dengan dia. tu je. mcm anak saya, saya struggle nak tidokan dia sebab bila xkena cara dia nak tido(mana saya tahu dia nak tido mcm mana harini, dia bukan boleh bercakap) dia akan nngis. sebab style tido anak saya, lebih dari 3 jenis 🤦‍♀️ bertabahlah mak2 semua, selamat mendengar anak menangis hahahaha

Baca lagi

old posting hope masalah puan ni dah setel.. saya rela xp mana klau nak suruh pisah dgn anak.. p keje pun hati tak tenang wlaupun husband yg jagakan.. saya mmg tak percayakan org lain langsung 😂😂 maybe baby awak jenis colic ni, boleh cari pasal baby colic ye.. baby jenis ni sensitive sikit tapi klau awak mahir insyaAllah setel masalah...

Baca lagi
1y ago

Alhamdulillah skrg dia ok sgt. Bgn mlm pun sekali je. And kadang xbgn pun. Skrg da 9 bulan nk msuk 10 bulan. Berkat doa ibu kan hari2 dok doa supaya anak mudah dijaga. Amin.

seeloknya memang baby x bleh menangis lama sis. takut kena sawan tangis. org tua2 cukup pantang kalau baby nangis lama. kena selalu peluk, bedung utk selesakan dia sebab baby baru sebulan dia x pndai nak menyesuaikan diri dgn dunia kita sebab sebelum ni selesa dlm perut kita. boleh juga pasang white noise.

Baca lagi

skrg ank sis masih sama ke? ke dya dh xmcm tu? bape lama sis, dya celik mata ja nangis.. baby sy pom cm nie..

2y ago

Skrg da 4bulan. Menangis tu tetap nanges. Dia mcm clingy sikit. Xleh ltk sgt. Klu x dia nanges. N now da fhm da di nanges tu sbb ape. Nk susu, nk tdo, xsdp perut sbb berak lmbt dr masa dia or nk dukung. Haha

mommy boleh cuba Sleep Time Balm boleh wasap sy www.wasap.my/60129876070/balmbaby

Post reply image