baby takot air

Salam mummy smua , nak tanya ada x anak² mummy bila nk mndi je mnangis mcm kena dera, anak sy bila time mndi je mesti menangis , sy dan husband buat x thu je bila ank mngis time mndi , kami nk dia biasa dgn air, tp masalah sy berpantang dkt rumah parents sy , mak ayah sy ckp x perlu mndikan bby sgt sbb bkn kotor pun. Kami cuma nk dia biasakan dgn air je, nnt da besar xdelah takot air nk mndi..

24 Balas

Selalu saya dan suami mandikan anak, kami banyak berbual dengan dia. Anak saya baru 3 bulan, tapi kami berbual dengan dia macam dia faham. Dia akan fokus dengan apa yang kami cakap, kadang2 dia senyum. Alhamdulillah mandi pun senang.

4y ago

Husband sy yg slalu berborak dgn ank time mndi ..

Baby baru2 lagi biasa tu dia akan menangis time mandi nanti dah masok 4-5 bulan ok la tu mcm anak sye. Kita kne sabar wak. Jgn merungut mcm tu. Baby biasa la tu. Lama2 akan ok punya

4y ago

Tak merungut pun , cuma tanya pendapat mummy smua..

Macam anak buah saya punya anakla. Sekarang dh setahun, memang takut sama air. Lagi lagi air tu sejuk. Sebab mak saya jaga anak dia, tu tahu tuu. Memang nangis beriye nengoknyaa.

Anak sy pun menangis bila mandi masa seminggu awal.. Tapi ni dh 20hari baru perasan dia tak suka sgt air suam.. Dia suka air sedang² je.. Bila cebok guna air paip pun dia tak nangis.

sy dr awal mandikan baby dgn air suam panas2 sikit utk biasakan dia dgn air,skg dh 4bulan steady je dh mandi air paip😁kena biasakan dgn air yg bt baby selesa

Baru lagi. Biasa la tu bby nangis tak suka. Jangan rasa dia ngada2. Cakap baik2 je dan pujuk. Dia tak selesa. Biar je dia nangis. Tapi pujuk2 sikit la.

Tk pe pelan2 sis.. Lma2 biasa la tu, baby sy sblum 1bln pn mcm tu.. Bila dkt 2bln dia suka mndi pula, sampai bila nk angkat dri air dia nangis..😅

Mandikan dengan air suam tak? Baby sy alhamdulillah dia tak menangis. Suka betul dia waktu mandi. Sy mandikan dia 2 kali. Pagi dan petang.

4y ago

Ye kami mndikan ank kami dgn air suam 2x sehari.

Mgkim air terlalu sejuk atau terlalu pns...rasa air guna siku...biasanya bby ok je dlm air..ank2 sy dlu siap bantai tdo time mandi....

4y ago

Yup...sbb tu kena rasa btl2...nurse ajar rasa pakai siku...sbb sy kalau suami yg sukat tahap suam air pon bby mesti akn nanges tp bila sy yg sukat bby ok....sbb suami kulit dia lg tebal agknya

Anak saya menangis kalau mandikan air sejuk je, kalau air suam takpe pula. 😅😅😅😅