Hidung baby tersusmbat apa nak buat, baby 2 bln. Asik mengamuk je

Baru start mlm td dgn bila dia nafas tu x clear. Hidung sumbat. Biasa bila tdo mlm bgun susu dgn tenang je. Bila hidung sumbat ni, tiap kali bgun menyusu dia jd marah sbb susah nk nafas. Mengamuk. Smpai kadang nyusu pun xnak sbb selese trsumbat. Tido pun dkt lengan sy, ltk bwh2 kejap2 bgun nangis sbb trsumbat susah nafas. Saya cuma kerap sapu minyak telon dpn blkg. Ok la skit.. dia tenang skejap. Bila nk susu saya try ltk mnyk yuyi dkt jari saya biar dia dpt bau masa dia menyusu & bole nafas mcm biasa. Yuyi bole sapu dkt dada baby ke? Sy x buat sbb tkut panas sgt. Saya biasa harian lps mndi sapu dada perut bby guna cream joielle baby chest & tummy rub tp mcm mild sgt utk guna time dia hidung trsumbat ni.. Nak beli cream² lain yg rm30-40 belum ade budget.. Bole x share tips² lain nk bg baby selesa xnk bg hidung tersumbat. Baby 2bln.

13 Balas

ank sy guna nii, alhamdulilah 2,3 hri baik.. lepas sembur ni klau ad air meleleh boleh sedut pakai nasal aspirator. Nanti sis boleh cri kt farmasi, tak mahal sgt harganya. Carra guna sis kna bedung ank sis kemas2, lepas tu sengetkn dia sembur dlm 2,3 kli dlm stiap lubang hdung, boleh tgok vdeo cara guna strimar tuu. Anak akan menangis mcm kna dera ye😂 sis kna kuatkn hati kalau nak cepat baik. Sebab slagi hingus dia tak keluar susah nk baik. Ubat tu fungsi mencairkn hingus yg buat hidung tersumbat, sbb tu bla smbur hingus cair then kta kna sedut bg keluar. Anak menangis bkn sbb sakit ye bla kna sembur sbb dia xselesa je so jgn rsau kalau dia menangis kuat time buat tu. InshaAllah menjadi, yg penting hati kna kental bla tgok dia nangis, klau tak susah la nk baik. ni dri pengalaman sy sendiri. sis boleh cuba 😊

hi dear, you boleh guna sterimar or beli saline drop dkt pharmacy. if you guna sterimar.. bedung ur baby then mengiring kan dia and spray sterimar.. once dh spray tgok dia mcm nk bersin then tutup sebelah hidung yg u spray tadi nnti insyaAllah hingus kluar from the other nose. tido mlm bfore sleep can put 1-2 drop saline so dia selesa sikit nk bernafas time nk tido tu. This is what my Dr ajar.. sbb time umur 4 bulan ank i kluar msuk hospital sbb batuk n selsema plus hidung sumbat. Boleh jugak beli sedut hingus baby if ur baby punya hidung nmpk hingus watery.. belu yg pkai battery or electric dkt shopee or mne2 cause the suction tu lgi kuat compare yg manual or klau tk geli.. sedut je hingus u pkai mulut tpi jgn telan pulak 🥹

6mo ago

sama laa... sekali selsema bbrp hari tu habis la 1botol sterimar 🤣🤣🤣.koyak poket jgk la... nasib baik bila anak 8bulan tu jumpa saline water dan anak suka, bagitahu je terus datang nk bersih hidung

minyak yuyi baby tk boleh pakai, dekat minyak tu dah tulis utk kanak2 2 tahun ke atas je tk silap. klau sy sembur hidung bby guna sterimar bby tu then sedut guna penyedut hingus bby tu. buat 2 kli sehari okay la nnt.

Beli sterimar , sembur pagi lepas mandi n malam sebelum tidur. Lepas sembur sterimar , sedut guna nasal aspirator, manual pun takpe. Saya buat ni Alhamdulillah sekejap je anak selesema

sy pkai youbaby roll or minyak cengkih wagas roll..mmg elok utk bb x slesa pernafasan..blh letak kt Dade..sbb x panas n berangin

bersihkan hidung baby guna nasal spray. sy suka brand sterimar kat pharmacy ada. but beli yg utk baby

Cuba bawak pergi clinic dulu and check apa issue. Dapatkan advice dari pakar ya sis baru cuba ubat dll

pergi farmasi beli Illiadin Baby. ubat titik hidung utk baby. minta kat pharmacist

Minyak bwg putih bakar @ garlic balm.. Menjadi utk anak sy yg hidung tdumbat

Sis boleh cuba beli nasal aspirator/penyedut hingus baby