ayu

Salam momy smua, nak tnya lagi erk ada x spe yg msa mngndung ni ade kluar putih" tpi x de bau sikit pon? Mcm mna nak hilangkan bnde tu?

11 Balas

Sebaiknya tanya nurse nanti chek up...sy pun ade keputihan, nk kate bnyk tu x la. Bulan lepas ada gatal2, tp keputihan x bnyk. Just keluar time basuh kencing, mcm bertali cmtu la..sy basuh dgn air suam bergaram..sy tny nurse, katenye selagi x berbau dan berubah wrna, normal la. Nurse suh paka pantiliner, tp sy x blh pakai, sbb x biasa pakai, try pakai skali je, pedih pulak jdnye..😅

Perlu inform pada missi, nanti dorang akan ambil sample supaya tak ada kuman @ bakteria yg boleh bahayakan kandungan. Saya start ada keputihan waktu kandungan 4bulan dan missi ambil sample 2kali, supaya tak ada bakteria yg bahaya. Keputihan sewaktu mengandung adalah perkara normal walaupun kita tak pernah keluar keputihan sebegitu bnyak sebelum² ni 😅

Normal tu sis, keputihan msa mngandung samada sbb memang waktu tu waktu subur kita mcm slalu before mngandung atau pun sis trlalu bnyak mkn n minum manis.. Pasti kn lepas kencing, lap dgn tuala bersih kering.. Pkai n tukar pantyliner sekerap mungkin, cuci V dgn air suam atau air garam n JGN pkai feminine wash ye sis.. Good luck sis 💕

5y ago

Aamiin 💕

Wsalam.. klau bnyk kena tnya nurse atau dr.. sy normal hri2 ad sikit2 bla kncing.. dr ckp normal klau wrna ptih klau berubah wrna bhya kt kndngn.. Smga dpermudahkan sis.. btw haritu ad bca org bg ptua mkn plain ygrt utk krg kn kpthan.. try tgk sis.

Bnda tu klau xd.. kering vagina sis. Mcm air liur kt dlm mlut.. Mmg dia akn ad. Dia bukan bnda buruk. Mmg vagina discharge ni kluarkan n bersihkan vagina. So no worries as long as xbertukar wrna .

5y ago

Sebab bnyak sngt sist ...siap bergumpal" lagi sist....bukan sikit

Klinik akn bg ubt...tapi saya x guna sebab x pandai.. Kalau keluar banyak dan gatal kena bgtaw doct cepat2... Takut nanti jangkit dekat baby

Kalau 3rd trimester mmg ade kuar kputihan.. penting blg misi xbauh and xgatal.. or bnyk.. takut nnt ade jgkitan kuman..

Sama.keputihan mcm Gam kanji.saya gtau nurse n nurse rujuk dok.dok bagi ubat insert je dulu buat Masa sekrang

5y ago

Say kerap sis.xde bau xde gatal.xslesa dibuat nye.sentiasa pakai pantyliner

Klu preggy, keputihan tu normal jer melainkan gatal or ad bau ke, wrna berubh ke...huhu

5y ago

X de bau sma skli...tapi bnyak sngt brrgumpal"

Normal kalau tak bau & gatal.