Hb makin low :(

Salam semua..mommy² blh share tips tak utk naikkan hb. Hb sy agak rendah dan skrg tgh consume jus pati delima. Tp cek tadi masih sama. Plis klu ibu² yg ada masalah sama dan dah berjaya naikkan hb blh share tips. Smg bermanfaat buat kami yg struggle nak naikkan hb

10 Balas

sy makan ubat klinik bg je. iron tablet 2x sehari & hari berdekatan nak check tu sy tak ambil kafein (kopi/teh/coklat). sy bykkan makan jambu batu, buah naga & air putih. sy mmg jaga tidur juga, tidur awal & cukup 6-7jam. hb ni kan oksigen dlm darah. so nak bg dia ok mmg kena jaga makan & jaga tidur. jgn stress2 juga. Alhamdulillah hb sy cantik nurse pun happy.

9mo ago

iron tu kk bagi dia suruh saya makan sekali je shari. boleh eh sampai 2?

Setakat ni HB sy 13,12,12.5,12.7 paling rendah 11.. sy minum air limau kasturi/limau nipis hampir tiap hari.Nk buh gula terpulang, kalau ada gdm baik mnum kosong. Nk kata HB ok sbb ubat hospital x jgk, sbb sblum ni mkn obimin, skrg iberet sma je HB. Lps tu sy kerap mkn buah delima, x amik jus delima yg jual botol tu kot byk pengawet.

saya start checkup hb 13.1 lpastu trun 12, kali ketiga trun 11.7. Terus klinik tukar dri obimin ke zincofer + iron tablet. kemarin check naik balik alhamdulillah 12.8 . Sya kopi tak tinggal tiap hari minum. Dlm masa yg sama pati delima pun sy minum. cuma yg sya rasa bantu hb naik balik tu iron tablet tu sbb tinggi iron dia

2y ago

yup, kk yg bagi

hye mommy boleh makan ubat zincofer untuk tambah darah and ambik time perut kosong untuk effect , selain tu banyakkan makan sayur , nasi, jambu , and susu boleh jugak makan kurma

Haritu hb saya trun sikit.. tapi bukn tahap low lagi.. Doc suggest saya makan maltofer , Alhamdulillah harini checkup Hb naik cantik.

iron rich diet. lps makan makanan tinggi iron, makan buah tinggi Vit C. Vit C bantu serap iron dlm darah

makan jambu batu sis... sy jenis hb low kalau mengandung

Makan sayur bayam hari hari sis. Insha Allah berkesan.

sy mkn Blackmore alhamdulillah tak penah bawah 11

ada org ckp try minum susu HL low fat