Bersalin Induce

Salam mommies² semua. Nak tanya ada tak mommy² dlm group ni yg bersalin secara induce? Boleh kongsi pengalaman tak. Saya due 9/9 ni, doc x bagi lebih tarikh due sbb sy ada gdm. Kalau x ada tanda² nk bersalin sampai 7hb, 8hb sy kena serah diri utk admit, 9hb induce. Takut plk bila memikirkan, sbb org ckp induce ni lg sakit ? #firstbaby

9 Balas

Sya delivery kata swasta..sebab takut2 kalau kena induce,boleh minta doc suntikan epidural..kat kerajaan takda epidural,sebab suntikan ni mahal,tmpt sya tu 1k lebih harga suntikan..mmg lepas suntik,apa sakit tak rasa apa2 dah,tinggal tgu bukaan cm sampai ke10cm baru epidural tu dikurangkan atau di cabut,masa tu baru rasa sakit.terus doc suruh push..🤗...

Sy mmg bersalin dua2 anak kena induce sbb overdue. Anak 1st induce jam 10pg,bersalin 8.55pm. Anak kedua induce tghari,bersalin 8.50pm. Mse 1st time induce mmg sakit yg amat slps 2 jam tu tp mase anak kedua xde la rase sakit sgt,rilex2 je. Skrg tgh preggy anak ke3,so harap bby dpt keluar naturally w/o induce..😊😊

Induce tu tk seram tapi sebelum induce dktor akan tolong seluk buat bukaan jalan tanpa bius sama ada masuk pil dibawah atau belon lepastu baru dilabour room nurse kasi drip air untuk lembutkan rahim pembukaan cepat yang tak tahan sakit bila diseluk berulang kali untuk buka jalan cpt😊

Sy pun ada gdm... 39 weeks kena serah diri sekiranya x dak tanda2 nak bersalin... skrg dah 33 weeks lebih. Tapi hrp2 sis bersalin normal la.. sy pun skrg rajin² ckp dgn baby.. pujuk² kuar awal.. first time lagi.. x dak pengalaman. Hrpkan baca pengalaman org je la ni..

Hai mommy! Sy induced anak 1st and gdm jugak.. sakit tu mmg sakit.. klu nk compare sy x taw yg natural sakit tu mcm mna.. ☺️ tahan sakit 5 jam and baby keluar (3.98kg).. just byk2 doa bg cepat bukak pintu bukaan and keep praying..

Sayapon gdm utk yg ke 3 ni.... Skrg dh 37 weeks msih tk de tanda2 pon nk bersalin... So kena tggulh 40 weeks utk serah diri... Induce mmg sakit... Bertabah jelh demi babykn... Ssh la nk ckp sakit dia mcm mana... Tpi mmg sakit...

Alhamdulillah, sy dah selamat bersalin 11/9 aritu. Induce tiga kali baru rasa sakit, tp jln bukak 2cm je. Last sekali kena operate jgk. Apapun smua dah selamat, harini dah 11 hari ditemani bayi yg comel 🤗

4y ago

Tahniah puan. Doakan kami yg menunggu hari ni dipermudahkan urusan aminn 🤲 selamat berpantang, rehatkan badan elok2

Sy pon kena induce sebab jalan lambat buka. Tapi perut baru 37weeks. Doc dah suruh bersalin je..

neves ye dgr.. saye pon ade gdm n xleh lebih tarikh