teringin makan gulai nenas

Salam mommies. Sy skrg pregnant 21 weeks...teringin sgt nk makan gulai nenas ikan masin. Bahaya tak untuk baby?

24 Balas

Makan je la sis.. pregnant ni bukan satu hukuman sampai nak makan apa pun mcam 1 kesalahan. Masa p appointment klinik tu tanya nurse/doctor,dorang lebih tahu apa yg terbaik utk ibu mengandung. Ada benda kita boleh follow petua lama, ada benda yg tak perlu pun. Zaman dah maju, cuba la cari Ilmu dr orang yg betul, org yg memang tuntut ilmu dgn betul dgn kajian berabad & bkn sekadar guna ayat "org dulu2" . Cuma klau mkn tu ingatla apa yg Nabi dah pesan, mkn sebelum lapar berhenti sebelum kenyang. Yg jadi punca bila mkn sampai lupa diri,bila overdose mcm2 boleh jadi .

Waalaikummussalam. Saya pon first pregnancy and tertanya-tanya jugak bolehkah ibu hamil makan gulai nenas ikan masin ya? Dulu saya tak makan pon lauk ni tapi tak tau kenapa waktu mengandung ni terliur dan teringin sangat. Saya pon tertanya-tanya bolehkah ibu hamil makan gulai nenas ikan masin. Siapa ada experiences ya?

Boleh..jgn risau..sy awal2 kandungan xlalu mkn Nasi..hari2 mkn nenas MD2 yg masak ranum..manis..morning sickness tp xsampai muntah2..loya2 mual xleh bau itu ini..tp nenas,Tembikai,buah Naga, jambu batu kecuali durian..sy bedal semua..durian sy xleh dekat...skrg br ok hilang dh mual2 semua tu..nk durian plak..😄😂

Jangan risau awak. Kakak saya dulu mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin ni. Dia mkan selalu jugak lauk tu sebab dia teringin katanya sedap sgat. Tapi alhamdulillah baby sihat je keluar. Nak makan boleh jgan byak lah. Kalau tak mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin apa lagi kalau mengandung kan hehe

Waalaikummussalam sis. Nak makan makanan yang ada nenas boleh je sis but makesure nenas tu dah dimasak. Sebab kalau belum masak nenas tu kandungan acid dia tinggi tu yang bahaya untuk baby. So, kalau nak makan gulai nenas boleh sis, but kalau baru lagi pregnant makan sikit je sis untuk jamah :)

Hi awak. Kita dulu pon pernah teringin sangat nak makan gulai nenas ikan masin semasa hamil. Sedap kan nenas tetiba waktu mengandung hehe. Tapi kita makan sikit je awak untuk buat lepas mengidam. Adalah makan gulai nenas ikan masin semasa hamil sesenduk kecik macam tu dulu hehe.

Tak pernah lagi saya dengar cerita bukan-buka kalau mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin tu. Setakat ni semua yang mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin tu tapi jangan byak sgatlah sis. Takut sakit perut , takut perut terkejut makan byk sgat nenas

Hi sis. Mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin jangan risau sis. Sebab kan nenas tu dah masak atas api. Kalau nenas tak dimasak jadi lauk tak disarankan sis. Jangan risau mengandung boleh makan gulai nenas ikan masin tapi dalam kuantiti yang berpada ya sis

Mudah-mudahan takde apa apa sis kalau nak makan gulai nenas ni...Tak pasti boleh ke tak saya pun tak berapa nak mahir dengan perkara macam ni... yang saya tahu jangan makan buah nenas yang buah potong ke apa but if maska together sekali dgn bahan lain maybe boleh

Nak kata bahaya ke baby tu tak rasanya.. sebab sis nak makan gulai nenas kan benda tu dah masak sekali so maybe takde apa sangat kalau makan waktu hamil. Kalau boleh avoidkan buah nenas ni but since buahnya dimasak so boleh je if nak rasa untuk lepas ngidam