Makan nenas

Hai ibu2... Kandungan saya dh 36w5d (9bulan).. Bahaya tak kalau makan nenas? Dh lama teringin masa awal kandungan lagi sebenarnya... Teringin nk mkn nenas Madu tu..

9 Balas

boleh je mkn sis... jgn nenas muda... nenas yg masak n manis tu .. n jgn lupa buang mata nenas n jgn mkn tempulur nenas tu..tempulur tu yg bhgian tgh nenas yg keras tu... sy masa mengandung makan je nenas... tp berpada2... sepotong dua yg panjang tu okay da... esok atau lusa mkn lg... gitu

Mkn sikit tk apa. Rasa dulu, tgk tindak balas dgn badan mcm mana. Klu okay, boleh teruskan mkn utk hilangkan rasa teringin. Yg penting control amount 😊 Sbb mknn ni ikut kesesuaian badan. Jd nasihat org tk blh diterima pakai sgt, dgr boleh tp jgn terima bulat bulat.

boleh je makan tapi kena kawal la , saya dulu awal mengandung pun takut nk makn , tapi untk hilangkan teringin kandungan dah 8bulan bru saya mkan . alhamdulillah tak ada ape ape . itu ikut bdan masing2 . sbb nenas ni pun ada vitamin nya .

sya mkn dri trimester 1 dlm 3 potongan je.. alhamdulillah smpai skrg tggu hari nk brsalin tkda apa2 yg jdi..baby pon sihat..nenas ni ada vitamin bgus juga utk bby..tp mkn sikit2 suda la klau tk berani

boleh je mkn tapi qty sedikit..dari awal trimester ke2 dah mkn nenas madu berapa kali sbb teringin.. syukur kandungan skrg dah 33 weeks x ada masalah pape dkt baby😊

Boleh je.. Lgi pun nk ckup bulan dah.. Nenas manis boleh je, jgn nenas muda.. Sy dlu overdue smpai 41w mkn nenas byk pun xde pulak nak bersalin jgk 😅

Saya makan nenas, esoknya terus contraction n bersalin..tapi saya tak risau sebab baby memang dah matang untuk bersalin

lebih baik jgn makan. banyak lagi buah-buahan lain

boleh je mkn sis