Termakan ubat

Salam mommies. nak tanya sikit, saya dah masuk hari ke dua demam panas. tak boleh bangun langsung. dah telan paracetamol. tapi smlm termakan ubat selsema. bahaya tak mommies? perlu ke saya pegi klinik secepat mungkin? risau plak bila google google baru tahu bahaya demam+ubat ubat ni. saya baru anak first+8 weeks

12 Balas

Sy pun kerap demam sis.. Selalu ke Klinik dan doc ada bg paracetamol dan ubat selesema.. Dosage kecik ja. Kalau dh makan baru ok So nak tak nak kena makan jugak. Dan doc sendiri cakap untk pregnant blh ambik ubat dosage rendah mcm dia bg ni. Kalau nk tahan demam tak nak mkn ubat mng dh x tertahan pun. Better sis refer klnik akn dpt ubat jgk nt

ubat selsema yg boleh dimakan oleh ibu mengandung hanyalah Loratadine. Itu pun sebiji je sehari. tak boleh lebih. Paracetamol takpe, cuma jgn overdose. Yg lain² consult doctor. Kalau lebih dari 3 hari tak hilang jugak better pergi kk/klinik/hospital. takut makin teruk nanti ibu dpt jangkitan kuman. bahaya utk baby.

4y ago

Yup. Sy first 3 month pregnant. Demam selsema batuk sume lengkap. G kk, doc bg loratadine & paracil(paracetemol jgk). Tp mkn bile perlu saje farmasi ckp..

Mkn PCM / panadol biasa xde mslh & selamat asalkan x melebihi dos yg dibenarkan.. ubat selesema tu yg warna apa ye? Kalau putih mcm piriton okay je cuma mkn bila & seeloknya doc yg prescribed.. ubt selesema yg kuning plak agk kuat n lebih buat kita n baby mengantuk.. sebolehnya jgn mkn ubat tnpa nasihat doc..

5y ago

yang putih sis. tq so much!!!

Sy check doktor pakar katanya blh je makan ubat. Sbb sy ckp sy ada makan ubat demam dan selsema. Dia kata blh aslkan jgn mkn ubat2 yg utk cantik tu ke apa tah. Jamu ke apa semua tu.

better kalau demam ke selesema, g klinik mintak ubat dengan doktor. sebab doktor cakap ubat demam @ selesema untuk mengandung tak sama dgn org biasa.

Kalau ubt selsema tu tulis loratadine blh mkn tuk mommies preggy xslh sy.. 😉✌ms sy preggy dlu sy ada asthma..doc bg ubat selsema loratadine

time preggy jangan ambil ubat sebarangan. terus g klinik. sbb ubat doc bagi lain pd wanita mengandung.

Pergi klinik..... Sy demam selsema g klinik.... Nnt docter bg ubat utk org mengandung

Nma ubt selsema tu ape.. Ad je ubt selsema yg org prgnnt bleh mkn

Pegi klinik utk dapatkan ubat yg sesuai