Puasa ke dua

Salam mommies. Harini saya 35week dan hari ke dua saya berpuasa. Kenapa ye saya rasa baby kerap mengeras dan saya rasa macam contraction yang tak kuat skala sakit dia macam 4/10 setiap 10minit. Saya patut teruskan puasa atau tidak ye 🥺#ingintahu #pleasehelp

24 Balas

sy masa preggy dua2 anak dlu sy xpuasa, yg sulung time tu sy mabuk teruk memang xlarat lembik terus, sebulan lah ganti... yg no2 sy due bln puasa n bersalin pon awal dari tarikh due, jadi nya sy xpuasa sebulan jugak ..xpewlah demi kesihatan dan keselamatan anak kan... ☺ awak dah dkt due jaga kesihatan baik2 hujung mcm tu topup lebih sikit nutrisi utk baby k.. sayangi diri n baby awak... biarkan kalau ade yg mengata 🥰

Islam ni mudah tak memaksa preg mom utk berpuasa atau pun tidak jika tidak berpuasa akn dtg ganti lah puasa & bayar fidyah. Puasa boleh ganti, Nyawa dalam perut tu susah di ganti. Saya dah 37w mmg niat dr awal taknak puasa. Sbb kita tak nmpk bby kt dlm mcm mne stress or tak cukup oxygen ke apa ke. jgn pentingkan diri ok nyawa ank lagi penting. nak buat ank ni bkn snng sis. Nasihat sy tak payah puasa dah hujung² ni

mengeras tu tande awk dah kne berbuka..hidrasi.awk blh bahayekan nyawe bb.sy pernah jd cam awk..sbb x cerdik ikut perasaan penting diri..Cian bb dlm perut sy..blk suami marah sy..mommy dlm ni pn Ade bgtau kesilpan die bb jd mangsa dn kehilangan.mnde ni jgn bt main sbb melibatkan nyawe.

cuba sis berbuka, masih ada lagi tak macamtu. saya pun pernah kene masa 28weeks saya puasa. tapi perut mengeras sakit sangat. gi klinik, doktor kata seeloknya tidak berpuasa sebab takut baby stress. pada ibu mungkin rasa okay berpuasa tapi pada baby tak, dia tak dpt nutrisi yg cukup

saya pun sama sis.. 35 minggu 2 hari semalam puasa penuh.. tp sakit pukul 6.30 time dekat bazaar dia serang.. setiap 10 minit skali dan berlarutan sampai lepas buka puasa ... so hari ni x boleh teruskan.. takpelah ganti jee nanti bukan disengajakan..

puasa bole ganti nyawa ank x ley ganti sis.. Allah tau kita x sengaja nk tinggalkan puasa demi anak. belum jadi apa2 ok lah..kalau dh jadi apa2..kita juga yg menyesal. org lain puasa mungkin x jadi apa2 pada anak dia..kita? x tau lagi kan..

saya dah masuk 32 minggu saya xdpt puasa sb baru di sah kan anemia..hb makin turun...lepas tu saya kerap cirit dan lemau bdn saya..harap bby okey ..anak first..pergerakan die pun kdg mcm xreti nak agak🤣..

klau sakit tu trus kerap baik prgi hosptl ..lg stu ibu preg tlng jgn puasa nnti gnti je dgn findiah bg smbngn beras pda fakir miskin ..tnye mcm mne cre ustaz ustaz kasi thu ksian pda bby ..haus lapa

Jangan pentingkan diri sis nk puasa penuh. Awak tu dah hujung2 , kesian kat baby baru nk hidup. Sorry ckp kasar tapi tolong lah kesian kt baby

1y ago

Sepatotnya 30w ke atas jangan puasa dr imelda ade ckp dekat utube die, boleh dgr.

Sepatotnya 30w ke atas jangan puasa, dr imelda ade bagitahu dekat utube die boleh dgr. Sebb baby dah besar lagi baby besar lagi baby nak nutrient untk sampai ke placenta.