Hospital bag

Salam mommies.. apa je barang yg perlu dibawa ke hospital kerajaan..? keliru buntu.. dah try google dan ikut.. tp mengikut pengalaman ibu2 yg dah bsalin, lain hospital, lain plak kperluannya.. ad yg ckp hospital pkaikan baby baju hospital, ad yg ckp pkai pkaian yg kita bawa...

Hospital bag
13 Balas

Bagi saya pengalaman di hospital kerajaan.. baby kita dipakaikan pakaian dari hospital.. Setiap pagi kalau kita tak sempat mandikan ank kita.. nurse tolong mandikan dia sekali tukar baju ward tu.. Sesetengah ibu² dia akan tukarkan baju ward dengan baju yang dibawa.. Ada yg kata kene marah kalau ditukar.. ada yang kata tak ada masalah.. saya pun confuse yg tu tapi saya tetap prepare awal² lagi² baby wipes dan pampers.. sebab takut ank kene tahan ward dengan nicu.. kalau nak mintak husband yang packkan barang keperluan kita dihospital memang alamatnya xkene dengan apa yang kita nak.. so prepare awal².. saya prepare 2 bag.. 1 bag untuk bersalin 1 bag lagi persediaan sekiranya anak ditahan ke nicu..

4y ago

kan... ingt xnk berat kn beg je.. sbb ad yg ckp nnti nk kena angkut sendiri ke wad.. so far, beg baby xberat.. beg mommy nya je yg berat sbb bawak thermos air masak la mcm2 yg penting...

Baju leh tahan lagi.. tp yg penting bawak susu formula dan botol kecik ye.. ya hosp kerajaan mmg x kasi bawak susu formula.. tp ramai ibu yg x keluar susu soon after baby keluar, sy sendiri keluar susu 4 hari lepas bersalin.. sbb kalau baby lapar, at least awk ada susu backup, especially tgh2 malam kat hospita tu.. kasi je biar pon sorok2.. kalau anak awk lapar nanti ade ke org lain nak tolong? Mmg x la.. #bestisfed

4y ago

sy pn da bawak botol susu jgk.. kot2 emergency susu xnk kuar, susu formula tggu beli kt farmasi jela...

Kalau baju kita xperlu bawa banyak. Sebab lepas warded kita dah pakai baju hospital. Nanti nak keluar baru tukar baju. Untuk baby nurse minta baju and pampers masa nak masuk LR. Kalau nak tengok check list lain boleh tengok dekat sini http://faraheartbeat.blogspot.com/2020/09/barang-keperluan-bersalin-hospital-bag.html?m=1

4y ago

Hihihi. Itulah. Yg buat berat tu thermos tu 😅

Terlebih cukup dahtu puan. Ikut hospital, ada mintak baju nak pakaikan ke anak. Bawa bju dan peralatan cukup untuk 2 hari atleast. Apa apa tak cukup, boleh mintak cik shuben hantar nanti. Tapi pack awal awal asing awal awal di rumah simpan kat rak yg senang cik shuben cari.

4y ago

Hahahaha jadinya kena juga tulis siap2 letak dalam plastik setiap barang yg cik shuben puan taktahu sgt. 😂 Gitulah kita perempuan, kena sediakan nanti kita pulak yg marah2 kalau tersilap haha

3 anak saya pergi 2 hosp kerajaan berlainan, kedua dua pakai baju yg I bawa. I bawa yg bawah: 2 set baju bayi 1 tuala balut bayi 2pcs sapu tangan 10pcs lampin wet tissue 10pcs maternity pad Baju ibu 1 set utk pakai balik 5/6 keping seluar dalam pakai buang

4y ago

tq sis

Kawan sy baru je 2hari leps bersalin hospital kerajaan. So far dia kata just bawak pampers untuk masuk Labour room. Hospital akan pakaikan baby baju hospital. Just kita bawak extra je lah baju untuk bby discharge . 👍🏻

Pengalaman sy bersalin 4X, semua baby sy pakai baju sendiri..utk labour room, bw baju lengan pjg(seluar x perlu), diaper, kain bedung, hooded blanket..nnti kt ward baru pakaikan mitten n bootie, barut

4y ago

Iya..itu sy kongsi pengalaman sy je la utk kt labour room..baju bby utk kt wad mmg sy bwk,x pernah pulak baby sy diberi pkai bju hospital..Iya, lain hospital lain SOP nye..utk mula2 dan masa nk balik hntr/ambil brg tu dibenarkan lg..kalu brg tertinggal, suami xleh masuk dh..guard je yg hantarkan..

Pkai bju hospital kjap jer msa dlm labouroom. Dkt wad nti kta kna salin bju bby kta sndiri..Yg pnting wet tisu n pmpers. Bju bby pn bwk dlm 3,4 pasang dh ckup brsma sarung tgn,kaki..

Experience saya setakat bersalin anak pertama, hospital pakaikan baju yg kita bawa sendiri. Cantik dah tu sis packing2 barang baby nya.

sedih plak dgr suami xleh msuk.. kne bagi kt guard je... harap la diri ni kuat