mohon sokongan

salam mmy2.. sy nak tnya ni.. sy skrg prgnnt 16week(anak luar nikah)... sbelum ni sy prnah nak gugurkn kandungan sbelum sy bgitau parent..bila sy tnya tunang sy dia mau tanggung jwb ke tak..dia kta nak tnggungjwb je..n sy sruh dia bgitau family sy n family dia semua ok dan sruh nikah je,, msa tau family blh trima keadaan sy,,sy happy sngat2 n xjadi nak gugurkn kndungan so sy pergi klinik swasta scan usia kandungan,,tup2 dh 13w6d sdangkn sy xperiod sebulan lbh je rsa tkejut je bila dr bgitau dh nak masuk 14week sbb sy kira dlm 7-8week cmtu,, soalan sy?? ada kesan x kt bby msa sy cuba gugurkn,,sy mkn nanas muda,minum cola+panadol,mnum ubat 3kaki(masani sakit gigi xtahan so mnum ubat 3kaki).. msa sy mkn smua ni langsung xda kluar darah or tanda apa2.. just msa mkn nanas muda tu perut memulas tu pn skjap sja.. n ade lh sy lompat dri tmpat tinggi mcm2 lg lh sy dh buat,, tpi dh mcm2 cara nak gugurkn bby ttp xnk gugur (msani blm bgitau parent lg)so sy tnya tunang sy n dia kta truskn sj.. due sy 3/12 ni.. ade x mmy2 yg blh jwb. sy takut bby ni cacat..tpi lpas scan esok ny sy trus mnum folic acid msih blm trlmbat ke ..? mohon jgn kecam... terima kasih atas sokongan #sykhilaf😔

5 Balas

insha Allah takde pape, start sekarang awak kena jaga pemakanan je kalau boleh elakkan terus makanan yang kurang atau tak berkhasiat, amalkan pemakanan seimbang, ubat yang KK bagi jangan pernah skip makan dengan cara yang betul, saya cadangkan awak cerita berkenaan yang awak pernah cuba untuk gugurkan baby tu tanya doktor atau pakar ada tak kesan pape, setahu saya kalau belum berkahwin nurse atau doctor memang akan tanya ada tak cuba gugurkan baby, awak kena jujur dan cerita benda yang betul, lepastu minta pandangan untuk selesaikan, jangan risau mereka sudi membantu, yang penting awak dah berubah tu je, selalu la berdoa untuk baby, usap perut minta maaf dekat baby, banyakkan bacaan alquraan dan zikir, semoga awak berjaya jadi ibu yang baik 😇

Insyallah tak ada apa.. Doa yg baik2, jaga kesihatan mkn pemakanan yg sihat utk baby , teruskan mkn apa yg dokter bagi , anak amanah allah jaga baik2.. Jauhkan dr anasir negatif kena kuat kekalkan positif .. Semoga dipermudahkan segala urusan.. Amin..

Keguguran takda kaitan dgn apa yg awk mkn or buat tu.. ajal maut Allah yg tetapkan, selagi tak sampai ajalnya buat la apa pun.. Dah masuk 18-19 week nanti pergi buat detail scan dkt klinik utk check keadaan baby ada sebarang kecacatan atau tidak..

In shaa Allah takde ape sis. Kawan sy ada jugak buat macam2 utk gugurkan tapi tak jadi2. Bila lahir alhamdulillah baby sihat. Teruskan folic acid ye. Jangan lupa buat buku pink.

Takd ap sis. Mkn ubt asid folïc oke buat bku pink .sy pun mcm awk jgk . Ank tk sah tarf . Da 2 bln dh . Lhr masa bkn 4