Hb Low

Salam, macam mana naikkan hb... Setakat ni hb saya 10.3... Doktor klinik sarankan makan ubat 2 biji 2 kali sehari... Saranan lain utk cepatkn naikkn hb camne...

25 Balas

Buat cam saya, telan iberet 2 biji before tidur..dalam masa 2 minggu hb melonjak dari 10.6 naik jadi 12 😂😂, x yah ambil supplements lain pun..kalau nak additional supplement, makan ulam2 mentah, pegaga, pucuk kaduk cicah cabai je makan nasi n lauk2 lain..mudah sgt.

4y ago

boleh ke mkn iberet 2biji terus ? sya baru amal . sbb xlalu mkn ubat KK bagi

Minum ubat tambah darah tu dengan air jus delima....pastu 1hari sebelum g chek up tu mkn berulamkan daun pucuk ketereh yg muda, Inn Shaa Allah naik..sbb yg ni la amalan sy smpai HB naik dri 9.0 ke 11.0.

Sy hb 10.2 mula² bkk bku skrg 10.8😂😂mcm² ubat dah tukar..mknan tmbah drah pun byk xprnah xda kt umah...ni tukar lg ubat..2 mnggu lg cek klau xnaik jgk xthu laa..

4y ago

Aik..kt ubat sy tu tulis 30mnit sblm mkn atau 2 jam slps mkn..farmasi smlm pun ckp mkn 30mnit sblm mkn😅😅

Kalau i mkn iron tab 200mg 3 biji sekali tambah ngan vit c sebelom tido atau sebelum breakfast. Then hb melonjak dari 11 pegi 12.8gm% Alhamdulillah

Macam saya pon sama sis..doc kk suruh makan ubat iron 2biji tapi sekali je..harap2 naiklah..saya dr 11.3 terus drop ke 9.7..haiii risau..

sya poen 4 biji stOe hri...sebab hb saya 10 point jaa....tapi slepas saya amal kan mkan jambu batu, hb saya naik...skrnk hb sya 11.9

Sy dulu dekat2 nk check up sy mkn bayam merah, delima atau hati ayam. Hb sentiasa atas 12. Bangga sgt nurse selalu puji hahha

Saya makan jambu batu je sehari sebelum check up. Makan byk2 smpi nak muntah 😆 Alhamdulillah esk nya check ok je

Ambil makanan yg ade vitamin c + dgn ubat klinik bg.. vitamin c bantu serap iron in shaa Allah hb akan naik..

Alhamdulillah baru check semalam naik dah hb dari 10.3 ke 12.5...makan iberet folic jeeee n air gulsan

4y ago

Scroll ke bawah ade mommy share picture nyer kotak warna merah...