HB LOW MINGGU 20

Salam. Sy nak tnye ada x mcm sy, hb turun 10.6 masa check up mggu 20. Nurse ckp jarang org kandungan pertama, mggu 20 hb dh start turun. Risau pula. Apa tips nak naikkan hb ya..setakat ni nurse prescribe makan iron 2 biji. Sblm ni sebiji je..

7 Balas

sy hb rendah jugak start 22w bawah 11 je hb masok 28w sy minum susu anmum ad org ckp susu anmum naik hb sbb ada kndungan zat besi dlm tu sejak sy minum susu tu hb sy terus naik dari 10.5 naik 13.7 . Ubt plk sy mkn dgn sepotong buah oren + air limau kasturi tnpa gula lpstu 3 hari sblom checkup sy mkn bayam dgn kerang .

Alhamdulillah , sepanjang kehamilan sy ambil produk shaklee je ESP + Vita-lea dan Vita-C ..urine, HB semua cantik..masa trimester pertama sy ambil acid folid..nurse bg juga zincofer , sy xleh nak makan.

selain tips makanan.. masa amik iron, selangkn bbrpa 6 ke 7 jam sblm mkn atau minum apa2 yg ada calcium.. sbb bdn xdpt serap iron dgn baik bila ada mkn atau minum yg ada calcium

saya pagi makan maltofer jarak 30 minit sbelum breakfast . minum susu fernleaf fullcream . alhamdulillah hb maintain 13 .

boleh try makan jambu batu hari hari sis . nurse pun suruh amal, mmg berkesan naik kan hb

cuba makan kerang,,hati ayam,,bayam merah