HB datar rendah

Baru2 ni doc naikkn pengmbilan zincofer sy kpd 2 biji sehari.. hb sy datar 10.2- 10.3... sape2 ambik ubat ni msti tau derita nk mnum ubat zincofer.. btw sy xpenah skip pon ambik ubat ni cuma nk ikhtiar lg. Sy dh mkn mcm2 dh yg bole naikkn hb tpi xberkesan naik. belek2 kt fb ada nmpk iklan jus mamariam kata elok utk naikkn hb dgn cepat. Ada x sape2 yg ada pngalaman ambil jus mamariam ni? Bole sharekn.. nk tau gak berkesan ke tak #firstbaby

HB datar rendah
42 Balas

Lebih kurang 3 bln lepas pun hb saya 10. So doktor suruh ambil pil Zincofer 2biji sehari & bukannya obimin. Tapi Alhamdulillah sebulan lepas tu, bacaan hb saya semakin naik hingga kini. So pil ni saya hanya perlu ambil 1x sehari sahaja. Tapi mereka nasihatkan jangan harapkan pil semata-mata. Makanan perlu dijaga & diambil dalam kuantiti yg betul. Saya ni dulu bacaan gula pun tak ok, dulu doktor kata ada sikit diabites ms ngndung ni. So kiranya dulu bacaan hb & gula saya tak berapa bagus utk ibu ngandung. So saya pun minta nasihat dr klinik & pakar nutrisi. Ni antara nasihat2 mereka. Contoh: Portion mkn tghari & mkn mlm yg betul adalah 1 mangkuk kecil nasi+ ikan + kerang/hati aym + sayur hijau. Macam kerang tu, saya selalu goreng tanpa minyak sampai masak. Pakar nutrisi ada inform saya cuba kurangkan pengambilan lauk atau makanan yang banyak minyak & ada 'campuran' macam penggunaan sos. Contohnya utk breakfast, kalau nk mkn mee/ kuehtiaw goreng , ambil dlm portion yg sikit kerana dalamnya ada minyak, sos cili, sos tomato, sos tiram & etc. Bukan tak boleh makan langsung, tapi Pakar Nutrisi kata, kita kena makan dalam portion yg sikit tapi boleh makan 5 kali dalam sehari & remember to take breakfast tak boleh escape. Puan boleh juga refer pada note di bawah. Pasal pil ni, nurse nasihatkan saya telan pil bersama air kosong. Saya minum dgn air kosong sejuk 🤭(nak elak dari termuntah). Maybe kalau still rasa mual, baru telan pil ni ngn jus yg disarankan. So buat masa ni, saya ikhtiar baiki bacaan saya melalui cara yg disarankan dulu. Jus ni saya belum try lagi

Saya ambil 3 botol masa pregnant, tapi takde effect apa2 untuk saya. Harga pun boleh tahan mahal. Maybe keberkesanan dia depend on individu kot. Saya pun masa pregnant having anemia in pregnancy. Lps habis 3 botol mamariam, terus saya stop. Saya guna alternative lain pulak nak naikkan hb Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

3y ago

sma la...sy bli buah oren sunquick tu, nk mkn ngn ubat, sy blend buat air tnpa gula...

Sya minum jus mamariam. Alhamdulillah mmg ats 11-12 hb setiap kali check. Cuma haritu dh habis. Mls nk beli lgi pun dh week akhir2 ni. Check hb tudia drop 10.3. Kene tukar ubat 😭 lps tu bru la terhegeh beli balik jus mamariam. Next check hb naik balik 12.3 . Ehek snyum lebar. Kalau tk dh kene refer doktor pakar sbb tetibe hb drop 😑. Awal 1st and smpai akhir 2nd tri saya rajin makin buah. Dh masuk 3rd ni mengidam bende manis memanjng. Tp dpt rasa mcm sgt gelisah. Jadi pengambilan buah sya sgt kurang. Jdi bgntung dgn jus mamariam ni je la. Alhamdulillah okay dn sesuai dgn bdn.

saya perlukan masa 2 minggu untuk serasi dgn zincofer .. sebelum tu mmg muntah2 loya .. Alhamdullilah lepas tu xd muntah ke ape ke .. saya makan sebelum tido .. dan makesure 2 jam selepas mkn .. minum dgn jus oren untuk hilang rase loya tu .. jus oren tu cdgan doktor .. cube laa .. saya tak amik ape ape supliment pon untuk Hb .. jaga makan je .. amek zat besi tinggi , protein yg cukup .. mcm bayam , jambu batu .. dan lain2 mmg membantu .. HB dari awal hingga akhir 12 keatas .. semoga awak cepat serasi dgn zincofer tu 😉

saya dah minum botol yg ke4. sebelum ni hb okay je, sebelum mnum. huhu kelmarin checkup hb trun 11. nurse kata atas pagar. saya pun kena tukar zincoper. cuma mkn sebiji sehari je. mungkin cara pemakanan saya penyebab hb low, minum air milo, teh huhu tak pantang langsung. skrg ni kena pantang semua tu dan cuba cari buah delima jus delima. insya Allah.

saya minum 2 bulan since tahu pregnant je n hb tak naik sgt pun. Plus bagi saya rasa mcm dia overpriced sgt dgn kuantiti 😅 sis boleh tnya doctor utk tukar ubat ke maltofer n mkn sebelum tidur dengan vitamin C kanak2 yg 100mg tu. Murah pun murah sbb saya amalkan mmg tiap bulan hb saya naik dari awal pregnant cuma 10.1 skrg dh 12.7☺️

Saya mula tak tahu pun tentang mamariam ni. Lepas HB turun saya tak tahu nak amalkan ape. Skrg tengok feedback banyak jus ni saya beli then result nya sangat memuaskan walaupun naik 11.2 ke 11.3 harap lepas ni check lagi naik 12.5 pulak. Doakan saya sihat ye. Aamiin.

Sy hb mendatar 11 jer.. Zincofer mmg xleh.. Try maltofer obimin 0bimen plus tp sama jer.. Last farmasi syorkan ambik fenza.. Check hb last br ni naik 13.8..sambil2 tu ambik jus gulsan.. Pda ms sama krg kan kafein la gap dgn susu or kalsium

3y ago

Ahaa tablet rp dia mcm zincofer jugak

entah laa berkesan or tak..sbb nya sy try minum ni and sy ambik iberet 2 kali sehari.naik je hb..x sure sbb minum ni or mkn iberet tu.tp sy x teruskan minum ni..keputihan makin byk ade lah.bile stop je mnum ni alhamdulillah x kuar dh keputihan tu..

3y ago

ap2 jenis ubat yg ad zinc, gap mknn better sejam dn minum ngn air masam, cpt ckit serap...doktor kt KKia yg bgtau sy...slalu last sy mkn kul 9mlm cmtu, kul 11 amik ubat...lpstu tido...jgn makan ngn susu

Saya sebelum ngandung amalkan makan pati delima gulsan. masa buka buku Hb 13.5. pastu sy dah jarang sgt amalkan pati delima tu . msuk 4bulan Hb turun 11.3 . masa 5bulan pun 11.5 . pastu sy amalkan balik minum pati delima gulsan td cek up Hb 13.3 ☺

3y ago

Bancuh dengan air boleh . nk amik ssudu terus minum pun boleh . sy ikut mood.. kdg bancuh kdg telan terus je .. sis jgn minum yg bkafein mcm teh kopi nescafe milo chocolate . tu punca hb low juga . skli skala teringin takpelah. okey wc sis ☺