alahan yg teruk

salam ibu2 semua...sy nak tanya ada tak yg alami alahan yg teruk...makan atau minum ape semua akan muntah balik...kadang2 tak larat badan nie...lemah sgt...makan ape je mesti kuar semula...kadang2 bila kat luar terpaksa tahan lapar sbb risau akan muntah dia khalayak ramai...mcm mana nk atasinya yer...tq yg sudi jawab..

17 Balas

wsalam..sy dr 5w smpai la 12w aritu alahan teruk sgt..smpaikan mkn n mnm je terus muntah..sehari smpai 10x muntah..xde bnde nk muntah pun akan muntah air yg dlm bdn..smpai teruk sebulan cmtu..mkn ubt thn muntah pun xberkesan..asyik kena drip air je..last2 plg teruk sy kena masuk wad 4hr sbb abis smua zat dlm darah sy hlg sbbkan teruk muntah..Alhamdulillah skrg dh 15w alahan dh kurang..skrg 2-3 x je muntah sehari..mkn pun dh ok skit..sis sbr ye..lain org lain dorg punya alahan..yg alami je fhm..

Wasalam. Alahan sy mse 1st trim pun teruk sgt. Mkn mesti muntah. Brapa kali jumpa doktor bg ubat tahan muntah, brapa papan dh consume still muntah. Sis agak2 x bermaya sgt jumpa doktor. Diorg akan suggest mkn ubat tahan muntah dlu if sesuai sis boleh je proceed trus. Makan bila perlu. Mcm sy dlu, x menjadi. Slps beberapa kali pergi klinik, doktor pun kata sy dh lemah, air dlm badan kurang and finally kena masuk air 1 botol jgk. Lps dr tu Alhamdulillah. Bdn dh bermaya and selera pun okey smula

sy pon alahan teruk smpi 5bulan...berat turun mendadak masa 1st trimester...lps tu nk dekat bersalin start blk muntah2..masa alahan teruk tu mmg xle sumbat mknn n air lgsg comfirm akan muntah...nak alas perut sy mkn buah2 je...buah tembikai / anggur / kurma / kismis (kadang yg ni pon muntah blk) tp kena paksa mkn jugak utk baby dlm perut...😉 alhamdullilah skg baby sy dah mssuk 2bln

Makan biskut dan buah tembikai, makan sikit2 sis. Kena makan juga tkut perut kosong, kalau perot kosong alahan tu lgi teruk. Xpe muntah lepas tu, asalkan ada makan walaupun sekeping roti. InsyaAllah dh nk msok trimester kedua akan hilang alahan tu. saya dh lalui saat tu🥰. Mind set kena tuka tau. Positive je. Hehe

sama saya time 1st trimester.. xmakan badan lagi jadi lemah.. paksa diri makan sikit, saya bykkan makan buah tembikai, tu jak yg blh masuk.. saya elakkan pikir psl mual2 tu.. kalau saya berkerja, saya blh makan byk sikit, sbb xpikir sgt psl mual2 tu..& mesti mahu minum air sejuk, supaya lidah xrasa pahit2

sy alahan teruk sis . 3bln jgk sy alami alahan teruk . biskut dgn bubur nsi kosong je sy blh mkn . pstu air nescafe , air mineral . skrg pon still ade muntah . tp tak teruk . blh jgk la mkn . muntah pon sbb angin . sy jenis tak blh mkn lmbt , kalu tak perut angin . haa pastu mula la nk muntah

Sy dari first sampai la sekarg masi ada lagi rasa loya,,tapi ada kurang berbanding mula2 dulu langsung x bole makan apa saja yg masuk kompom keluar semua.. Sekarang ni alhamdulillah ada kurang suda bole makan dan minum mcm biasa cuma kadang2 rasa loya tu tiba2 datang melanda 🤭🤭😆

1st trimester memang cmtu sis..in shaa Allah akan hilang bila nk masuk 2nd trimester. sis macam sy sblum ni, tapi sy banyakkan makan buah..macam2 buah. tapi elakkan perut kosong taw n makan makanan berkhasiat sebab mase 1st trimester nie baby cepat berkembang. jangan xmakan langsung.

Sis jaga makan, sy lpas muntah pedih ulu hati stiap malam sy jaga pemakanan sy, jgn makan pedas, makan orange pun perut kembung, mkn asam pedih perut, dan jgn mkn yg berminyak. Jdi sy jaga pmakan sy alhamdulillah dh kurg pedih ulu hati kalau muntah pun x sesakit dlu.

masa trmstr pertama teruk skrg dah kurang. tp kdg2 tu msh ade. selesa mkn mmg masih x lalu lg. mkn sikit2 yg mne boleh je. alhmdulillh bby siht, bert bdn pun naik dgn norml.