KEPUTIHAN

Salam ibu2. Mintak pendapat ye. Masa saya start 25minggu saya ada keputihan sampai gatal2. Sekarang saya dah 32minggu. Saya selalu bagi tahu nurs di kk yang saya ada keputihan gatal. Nurs cuma nasihatkan banyak mnum air kosong sahaja. Kenapa nurs tak check ye ? #pleasehelp

28 Balas

saya ada gbs+ & candida. meh sy share pengalaman saya supaya mommy yg tak bersalin lagi tak risau. dr 1st baby sy mmg ada keputihan. mcm semua mommy juga sy inform nurse, nurse ckp benda tu normal. jd sy just ignore time tu sbb xtahu pasal gbs lg masa tu. sy punya keputihan yg bertukar warna kuning pekat dn gatal2 dan byk pd sebelah dlm. sampai la sy pregnant 2nd baby. 2nd baby ni sy totally checkup dkt klinik swasta (sbb xboleh commit dgn time kk). sy inform doctor yg checkup sy dia buat swab keputihan. result keluar masa tu mmg ada bacteria tp bukan gbs. doctor provide ubat insert dn antibiotik utk sy mkn. dkt klinik sy checkup 3x sy dpt ubat insert. tp ubat tu xberkesan dgn sy. keputihan dn gatal2 xhilang jadi sy pergi 2nd option dkt klinik lain. sy cita masalah sy dkt doctor. doctor mcm pelik sbb dh mkn antibiotik semua keputihan tak hilang. jadi doctor decide nak buat swab keputihan lg sekali. result keluar gbs+ & candida. doctor bagi ubat insert dn antibiotik utk rawat candida. utk gbs mmg doctor mention utk doctor hospital on antibiotik. sy ada tnya gbs ni bhya ke. doctor ckp xde la. risiko dkt mommy xde apa. risiko baby nk terkena jangkitan ada. tp xde la sampai bawa maut ke apa (sy ada baca comment dkt group ibu hamil fb yg sy join ada sorg mommy ni mcm dh menakutkan mommy lain. dia cakap kalau air ketuban dh pecah dan tak sempat on antibiotik dkt kita tubuh badan baby akan dipenuhi bacteria dn boleh meninggal on the sport. please apa2 refer doctor minta doctor terang dgn jelas okay mommy❤️). doctor akan terus pantau baby kita sekiranya dpt detect ada jangkitan. mcm sy tanda bersalin sy ada contraction kerap dlm 10-15min (dkt office) jadi decide nk p hospital. masa dekat hospital doctor check bukaan dh 4cm. doctor minta tunggu sekejap mgkin sebab labour ramai mommy. jd sy tunggu atas wheelchair. masa tengah tunggu tu air ketuban pecah terus. mmg banjir wheelchair tu. sy pon mcm mommy2 risau sbb ada gbs. sy inform semula nurse bgtau air ketuban dh pecah dn sy ada gbs. tp masih belom di tolak ke labour room nurse bawak sy utk check jantung baby dulu. lama juga la. lepas tu baru ditolak ke labour room. dlm labour room tu pon doctor baru tau sy gbs + tp xsmpt on antibiotik dh. sbb mmg dh nk bersalin sgt. lepas baby keluar doctor siap letak atas badan sy utk baby skin to skin dgn sy selama 1j. selepas tu baru doctor ambik baby msok ward. 24j pertama masa baby kena pantau tu sy ada g tengok baby dn tanya doctor dlm ward tu. doctor ckp kalau selepas 24j kedua baby xde pape baby boleh balik sekali dgn sy. masa 24j kedua tu sy req utk duduk dgn baby. ikotkn sy dh boleh discharge balik. baby sy xde pape. jadi xsmpi 24j kedua tu baby boleh keluar dgn sy sekali. total paling lama baby kena pantau adalah 48j bersamaan 2hari. kecuali baby kena jangkitan baru kena tahan. so kalau mommy dh ada salah satu tanda bersalin tu please terus je ke hospital. tak perlu nak tggu semua tanda lain turun okay. ☺️🌻

1y ago

most wc awak🌻. boleh je checkup swasta. cuma buka swasta xsama mcm detail dlm buku kk. lain sikit la ☺️

kalau nurse tak check ..jika puan mampu better pergi klnik swasta tuk dptkn rawatan dan ubt tuk rawat..jgn bia2 kan bhya tkut blh alami gbs... kdg2 sbb rmai patient pun blh sbbkn nurse kurang nak amik tw...amalkan makan yogurt tuk rawat keputihan dan minum air kosong .elakkn makan makanan yg blh sbbkn alahan dan gatal dkt private part..kenal pasti alah pd apa? kdg sbb toilet tak bersih pun blh sbbkn kita alami keputihan selain alami mslh jngkitan pd saluran kencing... esp kalau guna public toilet.. selain drpd itu sbb sluar dlm kita pakai tak sesuai tak serap peluh pun blh jd mcmtu..atau selepas bersm dgn husben tak cuci dlu sblm tido pun blh juga jd keputihan gatal ni sbb ada jangkitan dkt situ .mg puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya..aamiin..

1y ago

betul cakap sis @az zahrah

Saya sepanjang mengandung nie dh 2 kali kena keputihan dan gatal2 bhgian vagina, dr putih menjadi wrna kuning, masa tu dh mula xselasa n nk nanggis je sbb x tahan gatal sngt ,spnjgn pergnt ank pertama nie dh 2 kali kene🥲 nie dh masok 30w alhamdullilah dh xda kene jangkitan kuman , sbb saya terus pergi hospital dan doc ambik sample semua dan terus bagi ubat antibiotik dng ubat utk masokkan dlm vagina tu😫 sbb masa pergi kk pun nurse situ dah membebelkan saya utk terus pergi ke hospital , dorang cakap imune saya rendah mngkin sbb tu saya senang dpt infection🫠 lps tu dorang cakap kerap tukar underware jgn pakai pantiliner, kalau nk pakai make sure kerap tukar n nk klr jln2 shj, sbb dorang x galakkan pakai pantiliner

selalu nya mcm tu la awak. sy pernah byk comment dr mommy dlm app ni. dia share experience dia. dr 10w dia start ada keputihan. mmg tiap2 kali inform nurse. nurse ckp biasa. masa nk dekat2 bersalin dia kena refer hospital jumpa doctor. terus dia inform doctor. doctor buat swab keputihan dn nahhh dia gbs+. nasib detect juga. kalau masa tengah nak bersalin tu bhya. sbb doctor xsmpt nk on antibiotik dkt kita. risiko baby nk terkena jangkitan tu ada

Sama la macam saya. Saya memang before pregnant dulu pernah kena yeast infection, jadi bila dah pregnant, terasa gatal tu, terus rujuk nurse dan doktor kk. Tapi mcm takde rawatan pun, so saya mmg treat sendiri je minum cranberry juice and yogurt. Setiap kali appointment bgtahu sebabnya keputihan gatal2 ni keluar seminggu sekali tapi dalam kuantiti sedikit sahaja. Tapi tak selesa. Nak rujuk swasta tak mampu 😭

1y ago

stop pakai pantyliner. awak bawak spare underware. mean kalau nak solat tukar underware. setiap kali lepas membuang lap kering2 awak. boleh baca penerangan dr doctor izzat ni https://www.instagram.com/p/CkSMDHLpTc0/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Minggu 32 kebetulan perut mengeras dan baby kurang pergerakan terus ke hospital. doktor buat swab kat bawah ambik sample keputihan. Sebelum tu datang bukan sebab keputihan. Cuma risaukan baby kurang. Lepastu keluar result doktor bagitahu saya positif gbs. Tak bahaya pada ibu tapi pada anak waktu nak bersalin nanti takut terkena jangkitan kuman. Better puan check demi anak dalam kandungan.

Pergi buat check up sis. Doc akan bgi antibiotik dan bgi ubat insert bawah tu. Dan memang kena banyak minum air. Jaga makan. jaga kebersihan. Kalau boleh minum air lebih 3liter sehari. Bersihkan diri lepas dari toilet. Seluar dalam kena kerap ganti. keputihan tu mgkin tetap ada tpi dah tak gatal klau rajin2kan diri buat semua tu.inshaallah🙂

Mgkin atas concern nurse dgn doc kot .. mcm sy skli je bgta trus ambik sample .. slpas msuk ubat dn antibiotik dlm 2 mgu lpas tu mkin byk smla .. sy inform dgn nurse , nurse refer doc smla .. dan doc ambik lagi 4smple utk hntar ke mkmal .. cma sy xtau 4 smple tu utk test apa .. tgu next chck up baru sy blh tau result ..

biasenye.. akan prefer ke doktor untuk bg ubat antibiotik.. sy pon ade masalah keputihan.. dan dpt tahu sy ade GBS.. nty masa bersalin akan on antibiotik..then baby kene tahan wad dlm 3-5 hari mcm tu.. klau ibu bersalin normal.. akan discharge balik ruma dlu.. so ibu bole rehat time bby kne tahan wad..

1y ago

alhamdulillah❤️🌻

Keputihan tu ada bertukar warna tak ? yellowish - greenish ?? Kalau ada mention dkt nurse , tkut positif gbs je .. Sy dari awal kehamilan ambil smpel dlm vagina , 5mnggu dah postif gbs .. skg 15 mnggu , kputihan masih ada .. xhilang tp at least doc blh bg ubat insert utk legakan kgtalan tu ..