KEPUTIHAN

Salam ibu2. Mintak pendapat ye. Masa saya start 25minggu saya ada keputihan sampai gatal2. Sekarang saya dah 32minggu. Saya selalu bagi tahu nurs di kk yang saya ada keputihan gatal. Nurs cuma nasihatkan banyak mnum air kosong sahaja. Kenapa nurs tak check ye ? #pleasehelp

28 Balas

kenapa nurse x prefer kt dktor erk?? sy pn sama start 20 lebih minggu smpai skrg ade keputihan, dah 2 kali dktor masukkan muncung itik untuk amek smple keputihan,dan 4 kali dah sy on ubat masuk dlm vagina,on ubat antibiotik..bahaya nya keputihan ni bila kita nk bersalin nanti..

klau mcm tu tahap smpai dh gatal kne refer jmpa doc, nnti doc bgi ubat dri bwah dan on antibiotik... sy yg xde masalah keputihan just kencing kotor pon kne on antibiotik apatah lagi keputihan yg teruk mcm tu... dpt kn rawatan segera sebelum mnyesal dikemudian hari...

ermm saya pun sma keputihan wrna kuning dah bagitau nurse pun respon layan x layan je 🥴 tapi saya xda gbs plk…bingung mcm mna nak bgi hilangkan minum manis2 pun jrg … dah cek dkt hospital aritu doktor pun ckp sbb hormon…kte ni risau ad ap2 dgn baby nnt 😔

Sy dulu pun mcm sis gatal siang mlm xboleh tidur smpi melecet garu ... pastu stiap kali nak basuh tu dah bsuh dgn air biasa tu sy bilas dgn air suam lbih kurang 1 gayung la cmtu .. stiap kli stiap hari ... xde dh gatal2 ... sy xde gbs mybe pembawakan ..

kita sama awakk saya nak bebuih dah inform nurse dgn doctor dan diorang buat ujian swab vagina result okay bagi ubat insert saya dah pakai dua kali still ada juga then saya inform lagi dr mcm dgar je takde tindakan apa pun saya risai sebenarnya 😫

1y ago

kalau dah buat swab result ok tu in syaa Allah ok la . cuma keputihan mgkin sebab hormon. bawak bersabar lah ya. cuma boleh kawal dengan elakkan makanan manis², makan probiotic, minum byk air kosong.

saya pon complain kat nurse kk dia buat bodoh je. saya plan nak pergi check kat swasta sendiri nanti. saya punya selalu warna kuning and sangat berair. sekali tu saya bukak panties dia mengalir kat peha mcm air. tapi bukan air kencing/ketuban.

peliknya, kena bagi tahu doc.. doc cek, macam sy tak tahu ada kputihan & tak de gatal, tp air kencing sy berdarah.. doc buat swab kt bawah kata dalam banyak kputihan, dua kali buat.. kali kedua baru detect gbs.. alhamdulillah dpt detect awal..

Sepatutnya nurse akan refer ke doktor sebab keputihan yg teruk sampai gatal2 ni x baik utk bayi juga. Sy pun ada keputihan dan semakin banyak. Doktor ambil sample & bagi ubat insert. Masih menunggu result, harap normal & baik2 saja🥺

sy pula masa 1st time buka buku pink nurse pesan kalau keputihan bertukar ke warna kuning/hijau kena bagitahu dia. tu je.. memandangkan keputihan just putih susu so sy tak cakap apa2. normal je kan? sbb sy baca tu adalah leukorrhea je

1y ago

keputihan putih susu normal

saya tak bgitau nurse kat kkia sis.. sya terus ke poliklinik.. dr bagi ubat masuk dari miss V utk kurangkan keputihan.. tpi klau sya , anak ke 2 & ke 3 , keputihan teruk tu tanda2 saya mmg dh nak beranak