KEPUTIHAN

Salam ibu2. Mintak pendapat ye. Masa saya start 25minggu saya ada keputihan sampai gatal2. Sekarang saya dah 32minggu. Saya selalu bagi tahu nurs di kk yang saya ada keputihan gatal. Nurs cuma nasihatkan banyak mnum air kosong sahaja. Kenapa nurs tak check ye ? #pleasehelp

28 Balas

saya ada gbs+ & candida. meh sy share pengalaman saya supaya mommy yg tak bersalin lagi tak risau. dr 1st baby sy mmg ada keputihan. mcm semua mommy juga sy inform nurse, nurse ckp benda tu normal. jd sy just ignore time tu sbb xtahu pasal gbs lg masa tu. sy punya keputihan yg bertukar warna kuning pekat dn gatal2 dan byk pd sebelah dlm. sampai la sy pregnant 2nd baby. 2nd baby ni sy totally checkup dkt klinik swasta (sbb xboleh commit dgn time kk). sy inform doctor yg checkup sy dia buat swab keputihan. result keluar masa tu mmg ada bacteria tp bukan gbs. doctor provide ubat insert dn antibiotik utk sy mkn. dkt klinik sy checkup 3x sy dpt ubat insert. tp ubat tu xberkesan dgn sy. keputihan dn gatal2 xhilang jadi sy pergi 2nd option dkt klinik lain. sy cita masalah sy dkt doctor. doctor mcm pelik sbb dh mkn antibiotik semua keputihan tak hilang. jadi doctor decide nak buat swab keputihan lg sekali. result keluar gbs+ & candida. doctor bagi ubat insert dn antibiotik utk rawat candida. utk gbs mmg doctor mention utk doctor hospital on antibiotik. sy ada tnya gbs ni bhya ke. doctor ckp xde la. risiko dkt mommy xde apa. risiko baby nk terkena jangkitan ada. tp xde la sampai bawa maut ke apa (sy ada baca comment dkt group ibu hamil fb yg sy join ada sorg mommy ni mcm dh menakutkan mommy lain. dia cakap kalau air ketuban dh pecah dan tak sempat on antibiotik dkt kita tubuh badan baby akan dipenuhi bacteria dn boleh meninggal on the sport. please apa2 refer doctor minta doctor terang dgn jelas okay mommy❤️). doctor akan terus pantau baby kita sekiranya dpt detect ada jangkitan. mcm sy tanda bersalin sy ada contraction kerap dlm 10-15min (dkt office) jadi decide nk p hospital. masa dekat hospital doctor check bukaan dh 4cm. doctor minta tunggu sekejap mgkin sebab labour ramai mommy. jd sy tunggu atas wheelchair. masa tengah tunggu tu air ketuban pecah terus. mmg banjir wheelchair tu. sy pon mcm mommy2 risau sbb ada gbs. sy inform semula nurse bgtau air ketuban dh pecah dn sy ada gbs. tp masih belom di tolak ke labour room nurse bawak sy utk check jantung baby dulu. lama juga la. lepas tu baru ditolak ke labour room. dlm labour room tu pon doctor baru tau sy gbs + tp xsmpt on antibiotik dh. sbb mmg dh nk bersalin sgt. lepas baby keluar doctor siap letak atas badan sy utk baby skin to skin dgn sy selama 1j. selepas tu baru doctor ambik baby msok ward. 24j pertama masa baby kena pantau tu sy ada g tengok baby dn tanya doctor dlm ward tu. doctor ckp kalau selepas 24j kedua baby xde pape baby boleh balik sekali dgn sy. masa 24j kedua tu sy req utk duduk dgn baby. ikotkn sy dh boleh discharge balik. baby sy xde pape. jadi xsmpi 24j kedua tu baby boleh keluar dgn sy sekali. total paling lama baby kena pantau adalah 48j bersamaan 2hari. kecuali baby kena jangkitan baru kena tahan. so kalau mommy dh ada salah satu tanda bersalin tu please terus je ke hospital. tak perlu nak tggu semua tanda lain turun okay. ☺️🌻

1y ago

most wc awak🌻. boleh je checkup swasta. cuma buka swasta xsama mcm detail dlm buku kk. lain sikit la ☺️