Ttc

Salam & hai semuaaa. Saya dah kahwin 8 bulan. Pernah gugur time awal kahwin dulu. Lepas gugur tu masih lagi ttc sampai sekarang. So saya nak tanya sis-sis dekat sini, sebenarnya menjelang hari ovulasi, kita patut bersama dengan suami sekerap mungkin ke ataupun better selangkan dua tiga hari sekali? Sebab pernah terbaca ada yang kata takpe je kerap pun, ada pulak yang kata jangan kerap sangat & better gapkan hari untuk make sure air mani suami contain lebih banyak sperm (tak cair lah kiranya). So mana satu ya? ?

6 Balas

Saya nak masuk tahun ke 9 ttc. Da jmpa doc and both of us xde masalah. Tp kami xputus asa sampaila 3 bln sblm ni kami actively “doing it” pada hari biasa kami usaha selang 2 hari and selang sehari pada hari subur. Yes kami sangat bakerja keras utk itu and alhamdulillah awal 1 ramadhan hari tu saya positive 5w of prgnancy. Sekarang da nk masuk 8w. Sy cek masa lepas kami sahur and after kami subuh berjemaah saya trus tunjukkan kit pada suami. Terus sujud syukur dia dan panjang doa dia pagi tu. doa saya setiap hari akhirnya Dia dengar dan saya terus berdoa spya dibeti kesihatan yg baik dan dikurniakan zuriat yg sihat soleh/solehah.

4y ago

Alhamdulillah.. tahniah berkat sabar, usaha & doa ye sis... sy ttc juga 6 tahun..gugur pregnancy pertama bln september 2019..tahun ni bulan baik ni ad rezeki pregnant lgi..bru 7 week..x pergi scan lgi..harapnye baik2 aje..doa kan sy juga yer sis.

Memang tak digalakkan kerap pun sbab kita perlukan KUALITI bukan KUANTITI. Sperm mampu bertahan selama 72jam (3hari), so selang lebih baik. Lepas ja period kering dah boleh start BD 3 hari sekali sampai melepasi hari subur, lepas tu kena stop tunggu berjaya or tak. Dalam tempoh DPO klau boleh elakkan BD dulu, dalam DPO9-DPO12 dah boleh standby celup UPT sbab masa tu if persenyawaan berjaya & attach dlm rahim,hormon hcg dah boleh detact.

4y ago

Saya & suami memang sebelum ni gapkan bersama. Tapi setakat ni belum rezeki lagi. Hehe. Doakan yaaa. Btw tq sis 🤩👍🏻

Based on apa yang saya baca, sperm akan ada dalam badan kita maximum 5 hari. Rasanya kalau tak boleh selalu buat selang hari pun okay. Saya ttc try selang hari alhamdulillah lekat

Seeloknya 2 hari sekali.. sperm akan lebih fresh.. pastu cuba bersama waktu pagi, around 4am camtu (kawan sy yg cakap elok masa tu tp x buat2 pon sbb dua2 syg tido 🤭)..

Saya gugur 1/12, start period 2/1, detect pregnant balik 2/2 mcmtu. Hehe saya guna after period n ikut yg dlama gambar ni. It works for me.

Sy dlu kerap je..alhmlildh mudah lekat..

4y ago

Ohh, alhamdulillah rezeki. Tq sis 😄👍🏻