Sembelit

Salam. Cmne nk hilangkan sembelit time mengandung.

169 Balas

Tq for info..yg nk cuba boleh cuba..xslh pun...pendpt msg2 ye dak..tp sy nk try ntuk kndgan yg ni..sy kuat mkn megi ms ank 2nd ank kuning sebulan bru hilang pdhl bf dia plg lama..btul la pemakanan punca penyakit..dlm quran pun ada ckp kn..so try la jgk amalkan mknn sunnah..ank sulung sy xde kuning kes sy alahan xleh mkn mknn lain selain mknn sunnah..air pun air zam2 je boleh masuk..msuk 7bulan bru boleh telan susu kmbg..kluar2 xde kuning..yg no 2 xde alahan lgsg siap mengidam megi awal2 tu..tu la beza dia kalau dri pengalaman sy..

5y ago

ye btol tu sis sy hnye smpai kn shje pengalamn sy . sbnr ny sy pon xtau n xprcye pon betik ni bole jdi bby kne kuning . mse bos sy ckp tu sy anggp remeh je . xtau lak btol2 jdi pd sy . uhuhu tpi mne la tau btol kn buah betik sala satu punca juga bby kne kuning . sbb tu klau bole elak kn jela mse ngndg . tu je. uhuhu

Tx 4 sharing sis.. Btul apa kata sis.. Mmg smua ketentuan tuhan.. Tpi kita pn kena usaha.. Usaha ambl tahu itu ini apa y t'baik utk bayi n ank2x..sma juga utk diri kita sndri.. X slh mmg.. Doa jak d perbanyakkn utk keselamatan n kesihatan kita sekeluarga.. Tpi usaha kena ada juga.. Lgipn len org len pengalaman.. Jgn ckp itu ini x btul.. Klau blm kena diri sndri.. Tpi cba ambl pengajaran atau iktibar dri pengalaman org.. Tx sis share info..👍👍👍

5y ago

trime ksh dn same2 juga sis smoge sis n bby dlm keadaan sehat2 ye 😊

Saya pun sembelit time 3rd pregnancy, saya minum jus delima , beli kat cosway saja, alhamdulillah, berkesan sis ... 1st melahirkan anak, saya sembelit teruk, mmg teruk, so 2nd kelahiran saya just makan bubur atau nasi lembut, dan minum sup byk2, it works ... 3rd kelahiran pun sama juga, saya buat mcm 2nd kelahiran tu ... dalam 2 minggu jugalah saya pantang tak makan nasi keras , mmg just makan bubur atau nasi yg lembut / berair ....

5y ago

Baik la sis... Tenkiuu kongsi tips 😍

Byk minumkan air n makan sayuran. I sll sembelit. Bilq mkn pisang even sikit mmg nak berak tp sembelit. X tau naper.. So try betik lah jgn betik muda ya. Sll nya klu i sembelit i try hentikan pengluaran n try lg bsuk n relax.. Baru nak kluar. I tkt gak paksa tkt kna buasir. Sama la i pun 34wks skrg. Mkn besar perut mkn tu la kuat smbelit 🤣🤣

Kalau rasa tak ada GDM boleh minum yakult. Membantu sangat sangat. Kalau tak tau, banyakkan minum air putih. 2-3 botol kalau boleh. Sayur sayuran kena lebihkan. Tp sembelit tu normal, jangan biasakan ambik ubat yg Dr bagi. Nanti usus jadi malas (ni nurse saya yg pesan). Kena control diet dan minum air banyak banyak.

Sembelit time pregnant is normal sis.. Sye ad smpai 5hri x membuang.. Mmg dok pkir lme dh xbuang ni.. Tp dh mkn buah sayur air pe sume pon xrse nk membuang.. Tp jgn ikot cm sye la.. Lain org lain bdn lain cara.. Sye refer doc die bgi ubat cair najis.. Ape2 refer la doc yg check sis ye..

5y ago

Xigt nme ubat tu.. Utk mnum punye.. Tp mnum tu pon still x membuang gak.. 😅 X berkesan kt sye kot.. Hahahha.. Last2 mkn tembikai susu bru bole membuang..

Doc saya cakap before makan apa apa makan buah buah dulu. Means perut kosong first thing makan buah. Buah macam pisang, kiwi, dragon fruit, orange bagus kalau campur kan buah buah tu means sikit pisang sikit kiwi sikit orange. Jangan bergantung pada ubat. Lagi bagus 👍🏻

5y ago

Oh ye ke... Saya akan Cuba buat mcm tu. Mana tau berkesan u tuk saya juga. Kan... Terima kasih sis atas tips nya

Thanks for sharing tapi dalam buku pink digalakkan makan buah betik utk elak sembelit hehehe Skrg sy nak tnya apa yek cara yg paling cepat turunkan kuning anak😅😅 sbb isteri abg ipar sampai sebulan anak kena kuning wpn baby menyusu selang sejam🤣

5y ago

sy xkata betik punca utama bby bole kuning dn sy pon xpsti bby bole kne kuning klau amal kn mkn betik . mkn sikit tu mungkin la xpe . sy cume share je pengalaman sy mse tu . sbb bos sy ni cina . org cina ni bnyk pengetahuan dorg . mungkin bole jdi betik sala 1mknn bby bole kne kuning . itu shje sis . nk trun kn kuning bby sis bole minum susu kambing atau amalkn mkn buah itam . tpi sis yg mkn dn minum . bkn bgi pd bby . rmai org tua dlu dlu kata calit2 sikit kt mlot bby sbnr ny xbole . kita yg amal kn lps tu netek kn ank . jemo bby kt matahari tu xla btol sbenr ny. yg sbenr2 ny kita just bg bby kne matahari pagi shje. dlm kul 10pagi ke bwh tu. mksd ny pagi2 dlm pkul 8pagi tu bole bwk bby jln2 kt dpn rumh ke bg kne matahari pagi tu sbb matahari pagi mmg bgos . matahari yg slepas kul 10tu yg dh xbgos kne pd kita. bwk jln dpn tu 5mnt ckop . yg pentg susu kn bby kerap supye dy kencing berak bnyk tok buang kuning dy. antra cpt sehat dn lmbt tu brgntg pd bdn bby . kita xbole kata bnd ni

Klau makan lebih kan sayur2 n sup klau bleh mkn jnis rebus2 hehe.. Mnyak kurgkn cth buat sup ayam+ kentang,sayur bayam nyum2 heheheh,dn jgn mkn pedas sis, sy klau mkn xberkuah sy jd sembelit.. La.. Mmg sakit, tp korban utk bby..

Sy pulak. Doc ckp xsmstinya mak drah o. Ank akan kena. Sbb masa mula tu baby msuk wad sbb jgkitan paru2. Sy tnya ad kuning x. Doc ckp ad skit tp xtggi xperlu ambik drah. So 2 hri ja. Tu pn naik kt muka ja. Baby sy drh o. 😅

5y ago

mmg btol drh O pon xbuat ank kuning . doc kata biase drh O ni yg ank ad risiko kne kuning . lg2 ayh dy pon O tpi Alhamdulillah kdg rmai je drh O bby xkne kuning .