ubat sembelit

Salam semua..nk tnya,ubat apa yea utk sembelit yg blh mkn time preggy ni selain ubat sembelit dr klinik.

17 Balas

Sy awal2 pregnant hr tu... Masa g kkia sy mgadu sembelit. Nurse bg ubat yg jnis cecair..sy minum mmg xlama lps tu akan rasa nak mbuang..pastu esok2 lusa2 mkn lg kenyang2 ada rasa nak mbuang tp sgt ssh.. sy xnak mkn minum ubat tu sbb nanti bgntung dgn ubat ja ada effect pla.. so sy cuba minum air masak byk2...amalkan mkn buah betik atau pisang..alhamdullilah dah ok smpai skrg..sis boleh cuba..

Kalau boleh jangan ambil apa-apa ubat-ubatan tanpa saranan doktor atau nurse. Cuba sis banyakkan makan buah-buahan, jadikan snek sihat. Pastu minum air masak secukup nya. In shaa Allah ok.. ☺️

Saya tak pernah makan ubat sembelit sebab takut effect kat baby walaupun dorang kata selamat ..sy makan bendi dan air suam sebanyak mungkin..memang akan lega lepas tu

Time pregnant mmg sy xambil ubat sembelit. Just byk minum air dan makan makanan berserat tinggi..

Amalkan buah-buahan. Saya sepanjang pregnant najis senang je. Saya makan jambu batu dengan betik setiap hari.

Klu natural makan buah saja sama sayur byk2..n jgn lupa mnum air byk2zzkalau mkn ubat x pasti pula..

Minum air kosong byk² sis, mkn pisang / betik / sayur²an hijau yg tggi fibre..

Makan sayur sayuran , buah buahan & minum banyak air. Sembelit tu normal

Saya makan dragonfruit . Pstu sy elakkan dari makan coklat & mnum milo .

Saya xmkn ubat..minum air masak n air buah...sayuran