Bacaan gula sebelum dan selepas makan

Salam, buat anda yg lebih berpengalaman.. Sy nak bertanya, normal ke bacaan gula dalam darah sy hari ini? Td x sempat nak tanya nurse, sbb die ramai patient nk buat test BSP. Yg merah, bacaan before makan (berpuasa) dan yg hitam, bacaan after breakfast (selepas 2 jam)

Bacaan gula sebelum dan selepas makan
16 Balas

Waktu pagi pkul 8 tu bacaan kita kena bawah 5.3. Selepas tu pkul 11, pkul 4 dan pkul 8 mlm bacaan kena bawah 6.7. Sy pon br buat bsp pg td first bacaan sy 5.2 jugak tp pen hitam. Cuba next cek sis tny nurse tu knp 5.2 pen merah dan sepatutnya berapa result yg cantik

Kalau nurse tanda guna pen merah biasa ada something wrong. Huhu. Tp kalau nurse x ckp apa2 utk repeat minum air gula or kena buat bsp rasanya ok la kot. Kena refer juga dgn nurse tu nt.

Ikutkan bacaan puasa (pre breakfast) kena kurg drp 5.3 & yg lain kurg drp 6.7.. result sis normal sbnrnya tp ada sesetengah kk yg nk result puasa tu kurg drp 5.1..

Setahu saya yg pagi tu normal sebab dia nk bawah 5.3. Kadang2 tgk nurse jgk. Masa saya 5.2 tu normal. Pki pen hitam.

5y ago

Pelik juga yg ni. Biasa dia akan tulis dekat atas jadual tu berapa bacaan yg perlu. Xpe. Boleh control lagi tu.

Pen merah selalunya kurang darah awak nurse cakap atau ada masalah lain... Kalau hitam tu OK lah...

Bacaan bg paras gula normal gdm ialah kne bawah drpd: 8pg - 4, 11.30pg - 6, 5ptg - 6, 8mlm - 7

Yg pagi tu merah tgi. Doc kata klu pagi bwh 5.2. Siang ke mlm 8 point

Sllunya pen merah bacaan tggi.. Sis sblm bsp pg. Mlm sis puasa x

5y ago

Sllunya klu kul 8 bwah 5..sb sy pn check bsp arini..

Klinik sy kne ikut bacaan ini.. 8pg 5.1.. yg lain 6.7..

4y ago

Thanks sis

Pen merah bacaan tinggi . Pen hitam terkawal