Bacaan gula bsp

Normal ke kalau masa pagi2 buat bsp tu bacaan 3.5 sbb saya buat bsp test tu lepas tu nurse bising tanya saya tak makan ke padahal semalamnya saya last makan pukul 8.30pm. Pening lah bukan buat bsp mmg kena puasa ke sebelum ambik test darah yg mula2? Ni nurse marah sbb hypo eh pening lah🫠🫠

7 Balas

saya buat bsp haritu bacaan sama macam awak utk yg 1st. Doktor tanya saya makan apa dan pukul bera0a, saya cakap saya makan nasik dan makan pukup 6ptg. Saya tanya doktor awal sangat ke saya makan tapi doktor kata ok je pukul 6 tu tapi dia suruh makan pukul 7 pulak lepasni. nak monitor tengok ok atau tak sebab bacaan bawah 4 ni dikira hypo dah. rl

sapa kata bsp kena puasa? buat bsp x perlu puasa. mgtt je yg kena puasa. mlm mkn jela mcm biasa. sye bsp pkul 2 pagi pon mkn lagi kalau x tidur. 3.5 tu boleh effect baby kalau kerap sgt boleh effect baby. silap2 boleh pengsan. mkn jela mlm last pkul berapa pon. sblm tdo ke.

2y ago

Mgtt yg kena puasaaaa. bsp x perlu puasa. mgtt tu minum air gula utk kesan kencing manis masa mengandung. bsp tu yg kena buat lps doc detect ade gdm. saya makan je pkul berapa nak makan. tapi incase bsp gula tinggi kena remarks kite mkn apa, esok repeat balik elakkan makan yg sama.

mlm sebelum bsp last mkn @ minum sebelum pukul 10mlm. nnt pukul 8pg check darah 1st. lepas tu bleh mkn. pukul 8.30 puasa semula. pukul 10.30 check darah ke 2 lg. lepastu last mkn sebelum 12. puasa blk pukul 2 check darah ke 3. ptg last mkn sblm pukul 6. pukul 8 mlm check darah yg ke 4.

3.5 hypoglycemia. Bermaksud gula terlalu rendah, blh menyebabkn pengsan. Sis blh try mkn last 9.30pm lepas nie. Mkn diet suku2 separuh. InsyaAllah bacaan ok. Sy last mkn 9.30pm. Pkul 10pm da start puasa smpai 8am utk BSP.

mcm nurse kat kk tmpat saya ni dia ckp mkn last pukul 10. jadi saya pun hentam lah mkn apa jaaa... tapi alhamdulilah bsp selalu cantik ja sekarang. awal pagi selalu 4 or 5 lepas mkn pun sama jaaa.

sy bru lepas mnum air gula. memang nurse suru berpuasa. start jam 10 mlm. smpailah lepas selesai ambil bacaan ke 2. tdi pun bacaan pertama sy cuma 4. yg ke 2 5. normal kata nurse

2y ago

betul bsp kena puasa mula pukul 10 mlm. setiap kali amik darah bsp pon kena puasa 2 jam sebelum check darah yg ke 2 3 dan 4 tu.

Lama sgt gap dgn nk breakfast esok pagi nye, sis boleh mkn dlm pkul 10pm camtu, supper mcm minum susu segelas dgn biskut ke, mkn buah2 ke. Nti pre bfast bsp tak lah hypo.