Gigi anak buruk

Salam.. boleh share tak mcm mana nak bersihkan gigi anak ? Anak sy gigi cepat buruk.. umur bru 2 tahun.. hari2 sy berus gigi tp gigi dah byk buruk 🥹.. nak bwa klinik gigi tp anak payah skit nak handle.. hari2 paksa nak berus gigi..

8 Balas

ank sush nk handle xpe..bwk je dlu g klinik...nnti bila dia duduk ats krusi tu..dr akn suruh dia bkak mulut...bila dia nangis msti dia akn bukak mulut kn...sng la kerja dr..first,awk kne buang dlu pemikiran ank awk sush nk jmpe dr..y pnting bawa je dlu..dr akan pujuk ank awk..lg lama awk peram lg la ank awk ad masalah gigi..bila ank awk dh start sakit gigi,ap awk nk buat..lg la masalah..kalau ad gigi berlubang skurangnya dr akan tampal..bru x merebak dan gigi xde jangkitan kuman..kalau x,nnti nk simen pn nk kne korek dlu..lpas tu,cabut lg..lg la sakit..

bangun tidur & sebelum tidur saya mmg wajibkan gosok gigi anak saya dari first gigi dia tumbuh lagi. now dah umur 1tahun 7bulan, sometimes dia xkasi saya gosok tapi saya paksa je. gosok gigi time dia baring lagi senang baru kena semua gigi dia kan. another way, saya spare 2 berus gigi. 1 untuk dia pegang, main2 ke , 1 lagi untuk kita gosok gigi dia. lebih baik anak menangis sebab kita berus gigi dia daripada anak menangis sebab sakit gigi ❤️

sama mcm anak sye.. 3 tahun lebih.. gigi depan dan dalam lubang.. baru2 ni bawa pergi klinik utk tampal bhg dalam.. sama jugak dia susah nak gosok gigi setiap pagi.. tapi saya paksa je.. pergi klinik gigi pun doktor gigi pujuk dia.. tahun depan anak saya sekolah 4 tahun.. saya ingat nak bawa klinik utk rawat gigi depan dia pulak

kurangkan makanan dan minuman yg manis dan pastikan gigi digosok dengan betul sebelum tidur dan selepas bangun tidor .puan perlu ada bersama ank ketika menggosok gigi bagi memastikan gigi digosok sepenuhnya kerana kanak2 hanya gosok gigi main2 shj

p dentis buat sapuan Florida utk elakkan bertambah teruk.. klau gg budak tu hari² d berus dari baby,,rasanya xperlu paksa sebab dh biasa.. melainkan jarang berus gigi sis..

Pertanyaan yg sama yg awak post 1 month ago.. Dah bawa ke pergi dentist? Jgn tgg2 lagi lah. Lagi lambat bawa ke dentist lagi cepat gigi tu rosak.

Bawa sahaja jumpa dentist. Nnt dentist boleh decide apa nk buat. Kurangkan bg gula2 @ benda2 manis kpd anak.

Banyak buruk kena bawa jumpa dentist sis.