Muntah2 masa berus gigi

Hai, kandungan sy bru masuk 9 minggu. Stiap kali sy berus gigi trs sy muntah2 smpai kosong isi perut.. Masa berus gigi je. Ada tak sma mcm sy? Knpa ar? Ubat gigi x ngam ka mcm mna? Sakit oh hari2 ?

18 Balas

sya alahan teruk msa 1st prgnancy....gi klinik,doct bagi ubat muntah+pening...tapi masih muntah bila gosok gigi....sya xtukar...biar je nak muntah hari² setiap kali gosok gigi pun...sbb sya rsa lgi teruk klau mknan masuk mulut ja,keluar semua smpai longlai?...skrg tngah tunggu kot la trimester kedua okey sikit ka??

cube dptkan ubat gg pureen maternity..dlm tu xde florida y bt rasa loya insyaAllah..nnt klau lepas muntah lps gosok gg stop dlu gosok dlm sejam or 2 jam..baru gosok blk..bile gosok gg lepas muntah nnt gg jd rosak sbb masa muntah asid perut keluar

saya first pregnancy pun cmtu jugak. loya2 time pagi2 nak gosok gigi. biasalah kan alahan awal trimester ni. nanti dah habis trimester 1, ok je rasa normal dah. so bukan sbb ubat gigi ke apa, just alahan la tu kot. perubahan hormon

same ngan sye jgak, tpi time lain elok xd loya lgsung .. msuk je toilet, nk berus gigi da start loya tpi sye xmuntah .. bler da jdi cmtu, perut sye menekan pkse kluarkn something .. seres sakit

normal sis…sy pon sama mase preggy 1st to 3rd.4th je x camtu.sblum gosok gigi sy amik air 0 dulu sgelas.at least air 0 kluar nnti x struk mntah ijau perut 0.

sama. sampai masuk pertengahan trimester 2. saya tukar dgn ubat gigi berasaskan garam bukit. baru okey. selama ni guna darlie. mungkin sebab wangi kot ?

Sya...allah xtw nk ckp la sis..seksa la nganga nk msok brush gigi pn dok wekk wekk..xkn xbrush ggi kn..2kli prggu mmg xbole lgsg brush gg

sma sis,sya pregnant 15 minggu still muntah ..kdg2 rsa mlas nk brush ggi sbb klu dah berus klur smua apa yg kita mkn tmsk ubat...

Sama dgn saya tp masa 9weeks. pagi je la muntah lepas berus gigi. Waktu lain tak. Sekarang dah better sikit takde muntah sgt dah.

sama mcm saya.. gosak sikit je gigi.. sbb akan muntah ?? cuci muka pon xboleh ??masuk trimester 2 ok sikit..