Bf

Salam.. Ade sape2 tau x mcm mana nk bg susu banyak.. Bby asyk nangis xcukup susu..kalau pam pon dapat 2oz je stgh jam.. 😢Susu fomula die xnk minum..

29 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Baby menangis kadang2 bukan sbb tak cukup susu. Ikut pula umur bayi berapa hari/bulan. Klu masih dlm pantang biasanya bayi lebih kpd nk mengempeng dgn ibu,nk bau ibu. Sbb bila lahir,dunia nie asing bagi dia. Baby rasa takut. Bila dgn ibu dia rasa safety. Lgpun klu baby kerap menyusu bukan tanda xcukup susu. Kna faham,susu ibu cepat hadam, normal la klu baby kerap lapar. 2oz dh kita banyak tu,puan. Baby usia 2-bulan pun minum byk tu setiap 2-jam. Puan boleh klik link ini untuk ketahui lg info kenapa baby menangis walaupun dh beri susu. https://www.babycenter.com.my/a1045598/7-sebab-bayi-menangis-dan-bagaimana-menenangkan-mereka

Baca lagi
2y ago

Sama2 😊

Sy amalkan moeder milk booster, alhamdulillah susu bnyak... Sampai boleh buat stok... Dan samping tu x sempat bancuh.. Sy kunyah familac milk booster.... Sng kat manew boleh kite mkn... Kunyah je.... Tp air nak kena bnyk lah minum... Nk proses susu.... Cuba lah try... Sy menyusu sampai ank umur 2tahun 9bulan....berhenti pun sbb sy preggy, susu stop sebab perubahan hormon kan.. Jd ank x nak sendiri

Baca lagi
VIP Member

Sis kena try and error. Lain org, lain milkbooster. Yg penting jgn stress dan jgn minum minuman berkafein sbb ni boleh buat susu drop. Boleh juga cuba minum air banyak2 / susu kurma / susu / horlicks / durian / air rebusan longan / lobak putih. Tgk mana yg sesuai dgn sis. Satu lg baby dah berapa bulan? Kalau masih dlm pantang, xperlu kot pam. Fokus on direct feed je

Baca lagi
2y ago

Ye betul . Milo pun ada kafien. So elak kn minum milo n minuman bercoklat

if dalam pantang tak perlu power pumping. and tak perlu pam jugak. pam boleh buat jadi oversupply. focus direct feed anak je. kena faham konsep demand n supply. milkbooster tak membantu sangat pun. ibu jangan stress! makan yg berkhasiat dan happy2. join group happy breastfeeding kt fb.

VIP Member

awak stress ke? cuba tenangkan diri, kadang2 stress punca susu kurang, then ada urut badan tak? nurse saya selalu suggest urut badan bagi susu banyak, cakap dengan bidan/tukang urut nak urut untuk susu badan insha Allah menjadi

2y ago

Ok InshaAllah trima kasih 🌸

Mcm saya try minum teh infusions.. Red dates tea.. Ade jual dkt giant tesco..lps tu mkn sup lobak putih.. Byk minum air msak..minum horlick.. Alhamdulilah.. Susu meriah.. Siap bngkak susu..

Salam. Btw, baby sis umur berapa now? Minum air banyak sis. Kena positif, sambil bf tu baca selawat, doa hujurat. Makan kurma. Rehat cukup.

Baby umur berapa? 2oz tu pump bila? Kalau lepas susukan baby dapat 2oz tu dah banyak. Nak bf ni paling penting jangan stress

2y ago

Df tu directfeeding

Kalau saya amalkan minum air banyak2 dan minum milk booster jgk. Dapat banyak air susu. Siap simpan stok lagi. 😊

Ibu rajinkan minum susu, amalkan makan kurma. Insha Allah susu melimpah sentiasa. Stay positive