Penyusuan bayi

sy nak tanya, berapa oz bayi sebulan kena minum susu? bayi sy berat 4.6kg,tapi boleh minum susu fomula bnyk 2oz je. kalau lebih dari tu, dia muntahkan habis susu tu. sy mix feeding. sehari bagi 2 atau 3 kali susu fomula. kalau baby susu badan, sy tak tahu berapa bnyk yg dia dpt. sbb kadang dia menyusu mcm tak puas. sy jarakan dlm 2 jam, lepas tu bagi susu fomula 3oz, tapi bby muntahkan smua susu tu. tapi bila sy buat kan 2oz,elok je dia minum. maksudnya, bby sy ble minum 2oz je ke? jgn kecam, sy cuma nak bertanya. terima kasih.

8 Balas

Cm saya cm tuu .. tp dia tk muntah tp dia nk lagi susu .. saya stop susu formula saya bg susu bdn and saya ambil milk booster untuk bg lgi bnyak susu smbil dpt knyang kn bby .. syukur smpai skrg anak sayaa da lamaa stop susu formula sbb dulu tk kerap bg susu fm bila kt luar je tu un smnggu sekli msok 2 bulan tk ad daa .. dari anak saya 2.68 skrg 8.37 kilo bru msok 6 bulan

6mo ago

boleh tau tak apa milk booster yg mommy ambil? nak try juga, mgkin sy boleh tambahkan susu badan.

Sbln mmg xbyk mnm susu sis. Normal baby tiap 2 jam mnm lg susu. Perut dia kecik. Baby sy dlupn mnm 2 oz je dan repeat 2 jam sekali. Dh 3 bln br tambah skit 2.5 tgk dia ok ke tak jgn tambah byk sekaligus

2 oz pn da ok.. nant ble bncuh 2 oz, baby nanges2 x ckup, bru awak naikkn 3 oz.. ikut baby.. x yah ikut pek susu..

ikut cue anak puan.. dah dia mampu sikit tu je.. boleh jd time bf tu dia minum banyak dah.. berat lahir brp kg baby tu?

6mo ago

dah lebih 1kg naik ok la tu dia dah minum ikut perut dia

Overfeeding kot tu. Mungkin susu ibu pun dah banyak. Pastu dia minum susu formula. Tapi 2 oz pun dah cukup mommy

6mo ago

ok tq mommy. sy risau sbb sy dah jarakan dlm 2 jam, tapi muntah. tu yg sy overthinking tu. takut kalau atas sbb faktor lain dia muntahkan susu tu.

klu muntah means overfeed. 2oz is normal utk sebulan.

6mo ago

ok sis, terima kasih. sy ni mak anak 2 dah, tapi still keliru dgn penyusuan anak. anak 1st sy, fully fomula, n dia mmng kuat menyusu, tak pernah lagi muntah banyak mcm tu. yg 2nd ni, berbeza pula, sbb sy mixfeeding. kdg overthinking lain mcm. tak sma pengalaman jaga anak 1st dgn yg 2nd ni. tapi so far, lpas je anak sy hbis kan 2oz tu, dia terus terlelap. means dia kenyang dah kan?

Sebab 1jam 1onz je sis😁

overfeed kot