Had umur pregnant disarankan sampai umur berapa?

saja stories mory🤗 ... Kemarin saya masuk bilik doctor skli ngan patient lgi sorg. . . tak lama lepas tu sya dengar doctor tu marah akak tu sbb pregnant lagi pada umur 42 tahun. . . and dia ckp akak tu akan lahirkan anak yg cacat atau lembap otak sbb pregnant di usia 40an. . For your information doctor tu pun tgh pregnant juga mcm patient ² dia😅. . . Kalau dia gunakan ayat " berkemungkinan beresiko " sya boleh hadam lgi.. Ni dia terus menghukum atau yakin . . . dah laa dia tinggikan suara tau. . . saya pula duduk bersebelahan dgn akak tu jarak kerusi 1 meter jee dlm bilik even kami hadap doctor yg berlainan tapi rasa mcm saya pun kena marah skali 🙆and ank saya yg panjang akal pun tetiba jd behave sbb takut. . .adess mcm² ragam manusia. . .

23 Balas

Getting preggy ni adalah anugerah tuhan. Si isteri membuat tanggungjawab utk jg kebahagiam rumah tangganye. Jika dah terjadi, itu kiranye rezeki tuhan padanye. Mmg ada risiko selepas umur 35 ke atas tapi terbukti ramai lahir 40 ke atas dan ada yg lahir 70an pun di dunia ini, sejarah nabi kita pun ada yg lahir di usia tua spt kehendak tuhan. Siapa kita utk mempersoalkannye, jika kita buat duty perlulah buat terbaik bg pesakit, yg penting utk memastikan ibu tetap ibu dan ibu perlu sihat bersama kandungannye bukan marah atau memalukannye. Its natural life cycle anugerah tuhan sptmana tuhan inginkan rancangan ke atas diri kita. Lagi lagi sewaktu preggy ibu ibu cepat beremosi, maka doc dan nurse perlu memberi kata kata manis dan baik padanye unless dia buat salah tak ikuti appointment atau arahan yg diberi selepas diberi peluang utk ketahui masalahnye dahulu berbaloi atau tidak hanya utk membimbingnye supaya beri kepentingan pd dirinye dan anaknye. Getting preggy its a wonderful journey and to be respected tak kira usia. Mungkin bulan puasa doctor penat, tak bermaksud gitu kut. Sbb doctor lbh memahami keadaan wanita.

Meh saya nak share sama situasi dgn mak saya. Mak saya mengandungkan adik saya no 11 pon waktu usia 42 tahun. Skrg adik saya dah besar 5 tahun dah. Mak saya boleh bersalin normal smuanya dan badan dia pon kuat sihat takde penyakit apa2. Cumanya hb low sahaja. Ada jgk mak cerita doktor bising kata mcm akak tu kene tapi takde la sampai tengking kuat2 atau menghukum apa2. Alhamdulillah adik saya pon sihat sempurna. Jgn risau Allah tu dah takdirkan semuanya akan baik2 sahaja pikir positif dan kekalkan gaya hidup sihat saja. Jgn pikir bukan2 mcm org lain ckp tu. Kesian kat akak tu, tak elok sebenarnya doktor yg tgh pregnant tu ckp mcm tu, risau berbalik pada dia even umur dia tak berisiko atau takde sebarang penyakit pon kalau Allah taala tu nak bagi dia bagi je. Apa2 pon saya doakan akak tu sentiasa diberikan kesihatan yg baik, kuat dan always positive sbb mak saya boleh, mesti akak tu pon boleh 🥰 be strong InshaAllah Allah tu akan mudahkan semuanya🤲🏻❤️

Allahu mulut doc. xdinafikan kje dlm bidang ni penat. tp ckp la leklok. boleh kn. sy ni hri tu check up ada nmpk ibu anak 3. dia tu nmpk mcm dh berusia. check up utk dia. sbb dia bwk buku pink. bkn buku kanak². bygkan,dia yg kne bwk 3 org ank kecik2 heret masuk dlm toilet,sbb rutin biasa check up pregnancy kn. xtaw la mcm mna bila jumpa doc tu. sbb no giliran bnyk beza. saja nk share. kesian kt dia. kalau blh,wife pregnant,husb tolong la jga ank sat. bila wife p check up. kesian tgk. muka penat sgt

Laa yeke sis. Kesiannyaa akak tuu 😭. Tak sepatutnya seorang doc cakap macam tu tambah-tambah lagi pada patient dia sendiri. Orang yang tinggi ilmunya sepatutnya adabnya juga tinggi. Kalau ya pun nak tegur jika ada sebarang risiko, tegurlah secara baik dan penuh hikmah. Risau kalau-kalau apa yang kita cakap tu Allah balikkan semula kepada kita kan. Takda yang mustahil pada Allah. Semoga kita semua sentiasa dalam rahmatNya ❤️🌹

2y ago

Betul tu😀👍🏻

Sy mngndung umur 42 masa dgn dktr pakar pun kna sound sbb fktr umur, tp dia xsbut tntang bby cacat ke apa ke cuma dia isaukn umur sy & tnya nape x mrancang. Dia jgk tnya npe mngndung lg sdangkn ank2 yg lain dh besar2. Tp pda sy sikitpun x marah sbb sy ambl positif kata2nya. Lg satu dia isaukn sy sbb masa tu uri sy stage major, trlalu berisiko. Tp nurse & dktr klinik ibu smuanya baik2, dorng mmng prihatin & ambl berat. Harap sis tu x down dgn kata2 dktr tu.

Rezeki tu xdijangka.. Klau dh tuhan nk bg nk buat mcm mana.. Rezeki kan. Xboleh la nk ckp mcm tu mcm boleh diatur pulak mcm senang pulak nk buat ank nie. Sy yg dh 12tahun menunggu nie pown baru skrg dpt merasa 1st baby dh 30an dh. Ckp je la leklok pd usia nie xelok nk ada baby.. Kemungkinan berisiko dh la kan

Arwah mak sy lahirkan sy pd usia mak sy 42tahun, alhamdulillah sy sempurna sifat & akal. Org dedulu lg la tak ada sumber supplement ke apa ke, makan pun bercatu itu ini. Alhamdulillah Allah bg cukup zat pd badan arwah mak sy & sy, tak ada pula sy keluar ada komplikasi & penyakit bukan2.

Mak saya lahirkan saya masa umur 45 tahun. Elok je saya ni. Alhamdulillah sihat. Memang dokto akan marah sbb berisiko tinggi dan boleh syndrome tapi cara penyampaian kat ibu mengandung tu tak perlu sampai menyakitkan hati. Kesian dia.. hmm harap2 dipermudahkan urusan dia🤲🏻

Klu usia 40++ agk tinggi risiko. Tp klu ibu sihat tiada masalah kesihatan, sy rasa ok saja. Sy rasa dktr risau, cuma mungkin cara dia bcakap dgn patients perlu lebih mesra & tak hembus mcmtu, tmbh2 bulan puasa ni. Sy harap patients tu diberi kekuatan.

Mmg risiko tapi klau dh lekat nk buat mcm mn Mcm sayr tau pregnant ank 1st umur saya 14tahun ... Mmg kaw2 nurse kata siap bodoh² kan mak saye... Cakap nti anak mati anak cacat terencat .. Emmm maleh nk layan 😅 5tahun udah ank aku tu dh beradik dah pun