i made a mistake bagitau kat buku pink.

Haritu saya bukak buku pink, doctor ni jenis saiko jugak la dia bnyk tanya kan.. tapi tekaan dia betul. Jadi saya bgitau la saya pernah hamil tapi dah gugur. Sebab masa tu saya bukan islam, jadi dia pun tulis kat buku. Aborted blablabla 2014 mcm tu.. tapi suami sya tahu... Lepas suami sya nampak kt buku tu dia marah saya .sbb benda ni tk pernah cerita dngn family dia. jadi tak tahu mcm mana nak sorok buku pink bila family belah suami tanya, sudahla kakak ipar saya pun doctor , saya tkda family la sbb anak yatim.saya asyik fikir mcm mana nak sorok kesilapan ni .takut sebab ni semua aib.. 😭

26 Balas

Family mertua taktau sbb Allah dah tutup aib kita. Janganla kita nak bukak aib sendiri pulak sis. Kalau suami dah tau, cukup sekadar pengetahuan suami sahaja. Tak perlu canang cerita lama. Buku pink tak perlu tipu ckp doktor pegang sbb doktor mmg xkan pegang buku tu sbb diorg ade buku purple diorg. Kalau tipu lagila mertua syak mcm². Just ckp buku pink tu terlampau peribadi utk dikongsi. Sis menantu je, bkn anak diorg pun. Chill² sudah. Kitorg semua buku pink husband, nurse n doktor je tgk. It's normal to reject permintaan diorg utk tgk buku pink. Jgn risau n enjoy your pregnancy.

Doktor yg cek masa bukak buku pink mmg dia akan tanya benda2 mcm tu sama ada pernah keguguran @ menggugurkan anak sbb dari situ doktor akan pantau perkembangan ibu dalam fasa mengandung. Tiada apa yg silap. Dan keluarga mentua jenis yg ambik berat, mmg bagus cuma bila tau perkara yg lepas tak perlu lah nak marah ke apa. Sebab yg lepas tetap yg lepas. Jika mereka keluarga yg warak, mereka sepatutnya lebih tau perkara yg lepas tak perlu di ungkit dan menerima apa adanya. Mereka kene sabar dan bersangka baik pada perancangan Allah. Jgn salahkan sis sbb sis dh berhijrah.

Pelik jugak knp mesti keluarga mertua tgok buku pink kita. Buku pink tu hak kita buat apa nk tunjuk kt org. Simpan elok2 sudah. Kisah silam kita Allah dah ttup elok2. Jd jgn la kite tersilap langkah pergi dedahkan pulak kisah silam kita kt org.. Apa2 pun jgn stress sgt sis.. x bagus utk baby.

buku pink kena tunjuk dgn famili suami? pelik juga ni.. puan sya rasa buku pink tu hak peribadi puan x perlu jaja pd semua. ade benda bole share ade benda better keep to urself je. sebb kdg2 benda bole jd fitnah .. nnt efek kt puan jg.

Sis ada hak untuk tidak tunjuk buku pink dkt keluarga mentua.. Mereka tak perlu tahu.. Suami dh thu xpelah.. Explain baik2.. Suami pun kne main peranan juga, ckp kt kluarga hsband xperlu tgk pun buku pink tu..

Buku pink tu dh jdi mcm diari dh sis...coz de ssuatu info y boleh mbuka aib sis...klu boleh simpn laa elok Dr pgtahuan org Len utk elakkn fitnah...coz sis pun dh bhijrh n ptut dberi pluang kdua...tp org Len mgkin xleh nk phm..

4y ago

Sbb tu skrg sy tk tunjuk buku sy ckp doc pegang buku nk appointment nnti.. hmm

Ehhh. Buku pink tu bkn buku rekod sekolah yg kna bg mak ayah tgk. Itu utk rujukan awak n doktor. Takkan lah blik check up dorg nak g baca 1 per 1. Xde keperluan pun tnjuk. Blik klinik trus je simpan.

Tak da keperluan pun nak tunjuk kat family.. Even family sy pun x pernah nak tgk... Suami isteri ja tgk.. Lg pun penting maklumat tu.. klau u tipu maklumat, nnt jd apa².. doktor akan salahkan u..

Buku pink kita takyah tunjuk kat org. Simpan je sendiri elok elok. Kisah silam tak perlu ungkit, cukup kita dah berubah jadi lebih baik.

salam.. bgtw la kat suami n semua family.. sblum islam semua org jahil. lg pon sejarah aib utk ap dibuka.bkn ke islam tu mudah n indah.. semoga sis sentiasa dilindungi Allah