Anak 2thn 9bln

Sa rsa fail btl jd mak,22/7/22 haritu sa bersalin anak kedua,sblm ni si abg perangainya ok sj..mmg nakal la tp x seberapa..skg ni dah ada adik makin bertambah nakalnya..sampai kdg sa tak tahan sgt sa pukul tgn dia,kaki dia..sakit sa pukul tp dia boleh ketawa2 lg..sa rsa sa x ble handle ank sndiri..ada yg pnglman sma?

11 Balas

Lebih kurang sy pun bersalin ank ke2 26 Julai tadi secara caesar. 2minggu pertama tu hampir setiap hari sy menangis 😂lain lg menangis sebab sakit operation, lain lagi sy tdk dapat jaga c abg mcm sblm bersalin. Kesian dia kena tidur sndri, mandi sndri, mmg meragam juga tp sy selalu hug dia, selalu ckp mama syg abg, abg good boy, kita sama2 syg adik lagi pun sblm rancang utk ank ke2 mmg sdh selalu tanya dia mau adik ka. Skrg ni ok sdh tiada sdh mood swing2, cuma satu ja c abg kalau bising mmg nda boleh kawal, hormon teruja sangat tinggi 🤣😂

Cuba cari juga masa untuk dia.. time baby tidur, cepat2 luang masa sekejap dengan dia. Borak2, main, peluk dia. Beritahu yg mommy sayang dia.. dia rindu tu.. Kalau ayahnya cuti, minta ayah bawa ke taman, bawa makan aiskrim ke.. Biar abang ada peranan dalam menjaga adiknya juga - minta tolong ambilkan baju adik, pampers ke.. Lepas tu cakap dekat abang, ‘adik cakap terima kasih abang’ Dia akan sentiasa rasa diperlukan dan kehadirannya dihargai..

anak nak perhatian kita. jadi die akan buat perangai mcm2 supaya mommy sama daddy die bagi perhatian. so u kena pandai bagi perhatian antara kedua anak. masa bby tido boleh ajak anak yg sedia ada main. borak. gurau. mcm kita dulu kecik2 dpt adik baru kan ada rasa jealous. mcm tu la jugak dorg. tapi mommy sama daddy kena pandai tengok emosi dgn perhatian dia. beli kn makanan dia suka ke. supaya dia tau yg kita x lupakan dia bila ade adik.

anak sulung nakkan perhatian tu.. yela selama ni mak ayah dah syg dye sorang tiba2 org lain masuk dlm family kn.. sama mcm sy.. anak sulung dah 3 tahun, sy baru bersalin no 2.. awal2 mmg anak nakkan perhatian sgt.. sy pon marah2 pukul2 dye.. rasa kesian kat dye.. lepastu time baby tido, sy spend masa gn sulung tu.. main sama2, colouring, or dgr dye bercerita... alhamdulillah makin senang nk control dye skrg...

kat sini la si ayah kena mainkan peranan. tika ibu dlm berpantang si ayah kena la handle anak sulung. kena selalu teman sulung supaya anak tu tak berkecil hati dan masih ade ruang untk dia bermesra dan bermanja. ayah kna sllu ajak sulung duduk dkt bb dan cerita kebaikan dan sikap yg perlu si sulung ada. kalau syg kan mama dan baby kena saling bantu membantu dan faham memahami. si ayah kena pandai communicate.

Jgn pukul selalu sis,kesian nnt dia kebal,cuba beri perhatian jg dgn si abg,ank sy pun nakal sis,,dia nk perhatian bkn mahu mama dia marah😊sabar la sis kdang2 mmng rasa nk pukul2 ja ank tu tp fkir balik diorang msih kecil,patut kita beri perhatian juga,jgn beza kn si abg dgn si adik,bnyk2 sabar sis ya

Bila kita ada nak no 2, kita kena jaga emosi yang sulung sebab dia dah ada akal.. Baby belum ada akal, so kita kena utamakan perasaan si sulung supaya dia tak buat perangai.. Dalam masa sama baby kena perhatikan jugak, takut² dia lepuknya nanti..

Abg nk perhatian.. Peluk dia selalu.. Kalau ank kita nakal, bykkn puji mereka.. Nmpk si abg buat baik, cepat2 puji abg, jgn time diorg buat slh kita bg perhatian.. Bole juga time siang tu hntr abg ke nursery..

banyakkan bercakap dengan dia. boleh sy tahu si abg tu umur berapa ye?

dia nak perhatian kita..pernah kene..