Sangkut gdm bacaan lepas minum air gula tinggi 😭

Rasa risau sebab sangkut gdm 😭 Nurse bagithu bacaan sebelum minum air gula 5.7, lepas minum air gula 13.0 😭 Rasa takut dan down sangat. Ape yang perlu saye buat ye 🥹

19 Balas

saya pon gdm skrng niii kena control gula. sy amalkan minum air lemon kosong seblm tido (minum jgn time perut kosong atau lapar) kalau muntah takut pedih kt dada kena minum lps makan sehari satu cawan pon cukup. jgn beli air air manis ii kt luar minum air mineral jeee. dlm masakkn jgn letak gula kalau nk ltk pon sikit jee, beras plk sy pakai beras basmathi. kentang kurangkan sbb kentang tuuu karbohidrat. tuuu jeee sis sy amalkan alhamdullilah bsp sy cantik jeee. cuma time bacaan 8jam puasa tuuu sy hypo 3.4 maybe sy kurang makan waktu malam but is okayy kata doctor. masa sy dpt tahu sy gdm pon sy stress and nangis,tak blh terima kenyataan sbb sy jenis bkn mkn manis or minum manis tapi bila dah 2/3kali buat bsp bacaan cantik hati sy dh start redha and tenang. sy makan manis ii pon sebulan tuu ada lh dalam 2/3kali tapi still ok bacaan 2jam lps mkn tuu janji control jgn selalu sgt makan manis. jgn baca benda ii negatif tentang gdm niii, yes mmng ada effect kalau tak jaga drpd skrng drpd sis fikir effect yg buruk ii tuuu baik sis ambik yg baik ii jee. insha allah kita sama ii doa okay semoga baby kita sihat and dipermudahkan urusan,insha allah takde pape❤️

Tenang je and think positive.. at least with this GDM will control your nafs makan.. so just buat control diet..so In Shaa Allah xde apa2..😁 kalau kita sedih je nanti kita akan jadi like eh ni boleh makan ke..itu boleh makan ke..end up zat pon berkurang..so join the GDM class yg KK provide and at that time what ever doubtful you have just ask the dietitian and kalau lucky try minta number dietitian tu..coz if anything boleh tanya..that is what am doing right now..In Shaa Allah♥️

Sy gdm on ubat. Okey jer ,, tak pyh fikir sampai stress.. walaupun bsp sy tak lah tinggi sgt skrg tapi entah la doc nk on ubat jgk. Sy follow aje.. cuma bab makan tu , sy makan je ape yg ade.. tak mampu jgk nk follow pinggan sihat tu sebab ade hari kita craving.. tapi mostly sy minum air masak je.. makan pun takdelah kerap sgt, gap mase makan tu jauh juga.. kalo dah mkn nasi tghari, mlm sblm 10 sy mkn lagi cuma ringan2 je..walau selera bertambah dah skrg..

sis try minum yg ni..saya haritu pun bacaan gula payah jugak nak control.saya amalkan minum ni shari skali.waktu ptg,500-700ml..ble beli dkt shopee..ni sesuai untuk ibu mengandung.. insyaAllah gula sis akan turun..slain itu, malam saya amalkan minum air lemon sblm tido.kdg2 air barli..positive ye sis. insyaAllah moga semuanya baik2 aje

Tenang, kalau sangkut gdm buat kali pertama, doktor tak akan terus suruh ambil insulin.. Nurse akan surub kita buat bsp,,diet control..inshaaAllah semuanya akan lancar..banyakkan berdoa sepanjang pregnant ni..chaiyokk..jgn stress2,,nty effect kat baby..kesian baby tu..jaga diri,,kita je boleh jaga diri kita..

tenang..bg sy ianya 1 bnda bgus sbb kita control pemakanan supaya baby kita inshaAllah slmt..bygkan kalau kita main bedal je makan, tp rupanya xbgus utk nutrisi anak..Allah izinkan berlaku smuanya brsebab.pk baik2 je..sy pn prediabetic..chill inshaAllah Allah akan tolong...redha dan jgn at//stress mummy!!

agak tinggi tu, doctor pakar ckap result mcm tu level org tua dh tu. . awk boleh join group kencing manis dkt Facebook, diet utk ibu mengandung ada jgak dorang share. tak perlu down pun, tu tandanya awk perlu alert dah lepas ni. https://www.facebook.com/groups/848023719453332/?ref=share&mibextid=NSMWBT

Takpe follow the flow je . Saya masa tahu gula sangkut pon risau mula mula . Saya setiap minggu kena warded masa mula mula dulu . Mula mula on diet lepastu on merformin 4 biji 2 kali . Lepastu on insulin sampai sekarang dah masuk 28 weeks . Insya Allah okay . Jaga makan minum je .

8mo ago

Alhamdulillah hilang . Make sure masa pantang jaga makan betul betul . Manis jangan minum lamgsung pon takpa . Minum milo panas takde gula dgn susu pon takpa . Banyak kan air masak dgn suam itu sangat penting .

biasa lah tu pmbawak budk..sy Bru mnum mnggu lps result.pn xkuar lgi..hrp ok je..sy mmg xmkn mnis..tpi tu lh sb fktor umo bole mcm2 bole jdi..ape.pn redha je lah..sis kna kuat..jgn lemah..jga pemkan baik² ye..

Saya pun sama. Mula2 mmg down sangat. After dah dapat kawal diet alhamdulillah result okay. Jgn down lama2 okay mommy. Kita korban sikit for baby. InsyaAllah semua okay 😘